Ingemar Hallén, smittskyddsläkare på Smittskdd Värmland.
Ingemar Hallén, smittskyddsläkare på Smittskdd Värmland. Foto: Jenny Tibblin

Färre klamydiafall i länet

Ingemar Hallén: "Man kan bryta smittspårningskedjor i ett tidigare skede"
1:13 min

Antalet fall av klamydia har minskat rejält i Värmland under det första halvåret. Minskningen är 25 procent jämfört med samma period förra året. Nedgången är i stort sett bara i åldersgruppen 15-24 år.

Vad minskningen beror på vet man ännu inte. Ingemar Hallen är smittskyddsläkare i Värmland som också menar att man ska tolka halvårssiffrorna med försiktighet.

– Av erfarenhet så vet vi det att antalet fall av klamydia ökar under hösten jämfört med första halvåret. Men i vilket fall så är det lovande att vi ser en minskning av antalet klamydiafall första halvåret i år jämfört med första halvåret 2016, säger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.

Men vad den här minskningen beror på vet man inte helt säkert. Man har tittat på olika faktorer som kan spela in. Bland annat så har man sett över antalet prover som genomförts och det har gått ner men det är marginellt. Man har också kollat om det kan bero på något laboratoriefel men det tror man inte heller i dagsläget även om man fortsätter analysera det. Den mest sannolika förklaringen handlar om smittspårningen.

– Man koncentrerar sig på smittspårningsdelen, avsätter mer tid och menar på att man är snabbare ute i smittspårningen av varje enskild individ. Det gör ju att man kan bryta smittspårningskedjor i ett tidigare skede, vilket förstås är bra, säger Ingemar Hallén.

Men trots bra halvårsresultat så kommer antal fall av klamydia öka.

– Det beror på att under sommartid så ökar sociala aktiviteter och den sociala rörligheten på olika plan. När dessutom olika terminer på universitet och skolor drar igång så är det också så att man träffar många nya människor och det skapas nya kontakter, säger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".