Margot Wallström. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Margot Wallström. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Wallström fördömer Nordkoreas kärnvapentest

"Det här är farligt"
0:52 min

Efter Nordkoreas kärnvapentest i morse har de internationella reaktionerna mot det varit starka. Utrikesminister Margot Wallström menar att detta hotar den internationella freden och stabiliteten.

Timmarna efter det att Nordkorea genomfört sitt kraftigaste kärnvapentest hittills börjar omvärldens reaktioner strömma in. Många fördömer kraftigt och kräver snabba reaktioner från FN. Utrikesminister Margot Wallström säger att nattens sprängning är ett hot mot freden.

– I ett läge där också USA använder ett väldigt högt tonläge och hotar med motåtgärder så bidrar det till att göra situationen väldigt osäker. Vi får komma ihåg att för Nordkorea så är det här existentiellt och de är ganska konsekventa i att de stärker sin kapacitet samtidigt som de avser att stärka sin förhandlingsposition. Men vi måste ju hitta en väg och det gör också säkerhetsrådet, en väg framåt som innebär att man talar med varandra, att man faktiskt åstadkommer avspänning istället för att trappa upp den här situationen ytterligare. Så det här är farligt, säger Margot Wallström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".