Niclas Wargren. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Åklagare Niclas Wargren. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Begär hjälp med nya utredningar

Chefsåklagare Niklas Wargren om den återupptagna förundersökningen
1:05 min

I den återupptagna förundersökningen om Kevinfallet i Arvika har utredningsgruppen i Karlstad nu haft viktiga möten med Nationellt forensiskt centrum, NFC, och med Rättsmedicinalverket.

Mötena har handlat om vilken hjälp de kan bistå med i utredningen, berättar chefsåklagare Niclas Wargren, som leder utredningsgruppen.

– Vi vill att Rättsmedicinalverket tittar en gång till på det rättsmedicinska utlåtandet, som finns sedan tidigare, med uppdrag att säga om det med nutidens ögon går att uttala sig annorlunda.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, ska skicka in en sammanställning över det arbete som redan har genomförts vid centrumet. Men ska även genomföra nya undersökningar.

– De ska också hjälpa oss att göra nya och i vissa fall förnyade utredningar på material som det överraskande nog har visat sig att vi har tillgång till i den här utredningen, säger Niclas Wargren, men han vill inte gå in på vad det rör sig om för slags material.

I väntan på att undersökningarna blir klara fortsätter utredningsarbetet, kring fyraårige Kevins död 1998, med nya förhör och analyser av det tidigare utredningsmaterialet.

Hur viktig är den tekniska analysen av det här materialet?

– Det är en viktig del i det stora hela, men det är inget där som kommer att vara ensamt avgörande. Det innebär att jag inte kommer att vara beredd att fatta något beslut före det att undersökningarna är klara och redovisade, säger Niclas Wargren.

Nyheter P4 Värmland
p4varmland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".