Det är inte längre lag på att bilens bakljus ska vara tända under dygnets ljusa timmar. Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio
Det är inte längre lag på att bilens bakljus ska vara tända under dygnets ljusa timmar. Foto: Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio

Polisen vill se fler tända bakljus

Klart säkrare med ljusen tända
1:18 min

Det finns inte längre någon lag på att bilar ska ha bakljusen tända under dygnets ljusa timmar. Men trafikpolisen uppmanar bilisterna att använda dem ändå.

– Det är självklart säkrare och bättre med bakljusen tända, säger Anders Thelin vid polisen i Värmland.

Många moderna bilar har inte längre funktionen att bakljusen tänds automatiskt när man startar bilen. Det krävs att föraren tänder ljusen manuellt eller att bilen är utrustad med en funktion som känner av när det mörknar.

– Men den funktionen fungerar inte alltid tillfredställande. Det är inte okej att ha bakljusen släckta bara för att det inte är kväll eller natt. Dimma eller kraftigt nederbörd kan ju också försämra sikten rejält och då ska ljusen vara tända, säger polisen Anders Thelin.

Det finns ännu ingen statistik som visar på om antalet olyckor ökat sedan kravet på tända bakljus försvann, men Anders Thelin är ändå övertygad om vikten av ljusen.

– Självklart är det så att man ska ha bakljusen tända om man vill vara så trafiksäker som man kan. Vi är ju vana vid att bilarnas ljus är på och en bil med släckta bakljus kan ju uppfattas som att den tex står still, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".