man bakom ratt
Delshad Mohammadi lär ut svensk tutkultur till nyanlända elever Foto: Hedvig Nilsson

P4 Värmland spanar in biltutor

"Man kanske behöver tuta ibland för att väcka någon!"
7:26 min

När ska man egentligen använda bilens signalhorn? Tutar vi svenskar för lite, eller för mycket?

P4 Värmlands reporter ställde sig dessa frågor och gick ut på stan för att höra vad folk tycker. Det visade sig att meningarna går isär, och att kunskapen om hur tutan ska användas är inte alltid på topp.

- Jag älskar tutan! utbrister Elisabet Evenssen.

När brukar du tuta?

- När folk inte använder sin blinkers så man inte vet vart de ska!

Förstår de vad du vill ha sagt med det då?

- Nej, men jag blir gladare! skrattar Elisabet.

Men enligt trafikförordningen ska tutan i princip bara användas för att varna för fara. Här skiljer sig svenska trafikregler åt från många andra länder, i till exempel mellanöstern. Det berättar Delshad Mohammadi, som driver en trafikskola i Karlstad.

- Tyvärr så är det vanligt där att man tutar för att hälsa på kompisar, det har blivit en kultur, så då är folk vana att höra det ljudet.

Märker du på dina nyanlända elever att de måste lära om?

- Ja absolut, och det är inte lätt att ändra på, det tar lite tid.

Flera av de Karlstadsbor vi träffade i vår tutspaning ansåg att det är OK att tuta på framförvarande bil om den är för seg att starta när ljuset slår om till grönt. Det är det inte, påpekar Delshad Mohammadi:

- Man ska inte tuta i onödan, eftersom det kan vara skrämmande särskilt för äldre människor. Man ska bara tuta om det är farligt - för att undvika en olycka.

Hur ofta händer det att folk tutar på era körskoleelever?

- Det händer, och vi vill gärna att allmänheten tänker på att de också har varit nybörjare, ha tålamod med oss! vädjar Delshad Mohammadi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".