Polis i Mossgruvan.
1 av 2
Värmlandspoliser var med vid tillslaget hos de misstänkta människohandlarna i Mossgruvan Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio
anna lagerdahl, chef för olisregion Bergslagens enhet som jobbar mot människohandel
2 av 2
Karlstadspolisen Anna Lagerdahl har varit gruppchef och lett utredningsarbetet. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Värmlandspolis stöttar i uppmärksammat människohandelsfall

Polisen: De fick äta från ett matberg på golvet
4:11 min

Den största rättegången hittills om människohandel för tiggeri inleddes igår i Örebro. Värmlandspolisen har hjälpt till med tillslag och utredning.

Två män står åtalade för människohandel för tiggeriändamål och en kvinna för medhjälp. Det är tio personer som menar att de blivit lurade. Samtliga kommer från Bulgarien.

– Det är det största ärendet med människohandel för tiggeriändamål som varit i rätten i Sverige hittills, säger Karlstadspolisen Anna Lagerdahl, chef för Bergslagens traffickinggrupp.

Värmlandspolisen var med vid tillslaget i Mossgruvan i Ljusnarsberg i början av året och varit delaktig i utredningen sedan dess

– Jag har varit gruppchef i utredningen och stöttat utredarna i hur man ska gå till väga sedan i januari, säger Anna Lagerdahl.

Människorna som arbetat som tiggare har bott i en gammal bilskrot i Mossgruvan.

– De har levt under hemska förhållanden. De har tvingats klippa upp containrar och ta affärernas gamla slängda mat med datum som gått ut för väldigt länge sen. Det har lagts i ett stort matberg inne på golvet som de fått äta av. På kylskåp har det varit hänglås så människohandlarna fått den finare maten.

De flesta har bott på skroten i över ett år.

– Det har sprungit katter och råttor där. De har kissat i hinkar och sovit utan täcken och varit jättekalla. Och där har det också bott barn.   

Det finns tio målsägare i fallet men det har varit betydligt fler som bott på skroten och finns med i de kassaböcker som de misstänkta människohandlarna fört över inkomster och skulder.

– Många har inte ens fått veta att det är tiggeri de ska få utföra utan lurats att de ska få jobba i byggbranschen. De har haft stora skulder för resan till Örebro och försökt att jobba av det här på något sätt.

Anna Lagerdahl beskriver att när in- och utgifter lagts samman blir det ett nollsummespel för personerna som tiggt.

– Många av dem kan inte läsa eller räkna så de är väldigt utsatta.

Förundersökningen i Örebrofallet har vart åklagarledd av internationella åklagarkammaren i Stockholm.

– Vi bestämde oss för att ha ett möte nere på Europol tillsammans med Bulgarien och inledde därefter ett samarbete med dem - ett så kallat joint investigation team. Vi har varit nere och hållit förhör med målsägarna.

Rättegången beräknas pågå i tjugo dagar. De tre åtalade nekar till brott.

Finns det tiggare i Värmland också som är utsatta för människohandel?

– Vi har inga pågående utredningar om det men det är sådant vi kommer att undersöka med den nya traffickinggruppen. Det kanske bara är vanliga familjer som är här också och försöker tjäna ihop pengar. Det är inte säkert det är människohandel bara för att man ser en person i tiggeri utan det krävs utredning för att se om det är så.

Den nystartade traffickinggruppen, som jobbar med människohandelsbrott, tar gärna emot tips från allmänheten om man ser något som kan vara tecken på att människor utnyttjas i arbete eller tiggeri.

– Det kan gälla saker som inte går att anmäla som ett brott men som kan utgöra en pusselbit. Det kan vara bilar på märkliga ställen och tider eller märkliga grupperingar av människor. Man kan anmäla anonymt via mejl på polisen.se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".