Anders Kjällström, VD Branäsgruppen. Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Färre vill jobba på skidanläggningarna

Branäschefen: "Barnkullarna är mindre"
0:45 min

Det har blivit svårare att hitta säsongspersonal till landets skidanläggningar. Än så länge råder dock ingen personalbrist, enligt vd:n för Branäs, Anders Kjällström.

Ansvariga för skidanläggningar runt om i landet vittnar om att söktrycket på säsongsjobben inte är lika högt som tidigare. I Branäs syns det minskade intresset för jobben, men det blir inga problem att fylla tjänsterna den här säsongen, enligt Branäsgruppens vd Anders Kjällström.

Enligt honom är det flera faktorer som förklarar att de har färre sökande i år:

– En stor förklaring är att barnkullarna är mindre, i den åldersgrupp som kommer och jobbar hos oss. Sedan är det många som börjar plugga, och det finns faktiskt rätt mycket jobb också, säger Anders Kjällström.

Kockar är allra svårast att få tag på, och så har det varit i flera år.

– Det beror på att det yrket kräver en utbildning som är rätt omfattande. De senaste åren har vi haft medarbetare från både Rumänien och Polen som jobbar som kockar. Det räcker inte till i Sverige, säger Anders Kjällström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".