Dan Borg, butiksledare röda korset Karlstad. Foto Jenny Tibblin.
Dan Borg, butiksledare röda korset Karlstad. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

Hela och trasiga kläder, allt tas om hand av Röda Korset i Karlstad

Dan Borg: "Vi tar emot alla kläder"
0:30 min

Röda korset i Karlstad säger ja tack även till slitna och trasiga kläder tvärtemot vad andra rödakorset butiker vill. Anledningen till det är att de återvinner textilen till fibrer

Röda Korset i Halmstad skickade igår ut en vädjan till allmänheten om att man skall sluta lämna slitna och trasiga kläder till deras butik eftersom att de inte går att sälja. 

I Karlstad har man löst problemet annorlunda. Istället för att säga nej till trasiga kläder och textilier, så säger man ja tack. Sedan tar man hand om trasiga kläder och textiler som körs först till Arvika och senare till Tyskland där man återvinner textilen till fibrer.

– Vi ta var emot ungefär ett och halvt ton kläder varje månad och ungefär 700 kilo går till återvinning, säger Dan Borg som är butiksledare för Röda Korset i Karlstad.

En del av de textilier som inte går att sälja gör man mattrasor av, som sedan vävs till mattor och säljs sedan till välgörande ändamål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".