Regnbågsfest i Årjäng

1:56 min

Prideveckan pågår för fullt i Värmland och på Nordmarkens skola i Årjäng väljer man att under en hel vecka jobba med olika teman som gäller alla likas värde.

– Vi jobbar med allas lika värde hela tiden men den här veckan har vi tagit tillfället i akt att och verkligen visa vad vi gör. Så det händer mycket i miljöerna och på lektionerna bland annat. I förskolan till exempel så jobbar man med allas lika värde genom att introducera blindskrift för barnen, att man tydliggör att även om man inte kan se så kan man läsa. För vi jobbar inte bara med HBTQ-frågor utan med alla diskrimineringsgrunder, berättar Gunilla Sillén Eriksson, utvecklingsansvarig för barn och ungdom i Årjängs kommun.

Man anordnar också springlopp, utomhusdisko och kommer att ha olika lektioner med olika teman under veckan. Inne i ljusgården så är det uppställt olika montrar som eleverna kan gå till och diskutera och få information. De som finns på plats är ungdomsmottagningen, RFSL Värmland och Toleransprojektet, ett projekt som jobbar med handlar om att våga stå för sin åsikt och att vara kritisk till det som man hör och ser.

 När SVT nyheter Värmland besökte Prideturnéns stopp på en annan skola i länet fick de höra flera nedvärderande kommentarer, hur toleranta upplever du att årjängseleverna är?

– Jag tror inte att det är någon skillnad på oss och på alla andra. Det som hände i Kil, det kan hända i Årjäng och det kan hända var som helst. Och det händer var som helst. Det är väl därför vi måste hela tiden jobba med allas lika värde och stå upp för det, säger Gunilla Sillén Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista