En man pekar på en grenstump på sidan av en mindre tall.
1 av 3
En aväten sidogren gör inte en skada in i trädet vilket gör att stocken blir fullt användbar. Foto: Roy Malmborg.
En hand visar på en tall som har två toppar. Tallen är liten.
2 av 3
Gunnar Botström Skogsstyrelsen i Värmland visar på en toppbrottsskada. Foto: Roy Malmborg.
En mindre tall som inte har en topp utan en mycket kraftig gren som växer rakt ut åt sidan.
3 av 3
Gunnar Botström visar följden av en aväten talltopp. Foto: Roy Malmborg.

Sämre avkastning när gran planteras på tallmark

Skogsstyrelsen: "Stora värden uteblir"
1:19 min

Skogsstyrelsen vill ha en storskalig satsning på plantering av tall i Värmland. Många markägare slutat att plantera trädet.

På grund av älgens skadeverkningar på unga tallar har många markägare slutat att plantera trädet, vilket gör att Värmland förlorar stora pengar från avkastningen i skogen. En gran planterad på tallmark ger ett mycket klent resultat jämfört med en tall.

Gunnar Botström, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Värmland visar upp ett typiskt hygge med betesskador.

 – Älgens betesskador som pågått sedan 70-talet har pågått så länge att många skogsägare har tröttnat på att plantera tall. De anser att det är meningslöst, säger Gunnar Botström och visar upp en 10 år gammal tall som har två toppbrottsskador efter älgen.

Enligt Gunnar Botström kan det på sin höjd bli tal om emballagevirke för en sådan tall. En toppskada gör en skada inuti virket. Utvändigt syns inte skadan om 30 år men när stocken öppnas i sågverket finns bark inväxt i stocken.

 Istället har nu markägarna satt granar på platser där tall bör växa vilket ger ett träd med väldigt dålig tillväxt.

– Till att börja med kan granen växa bra, men när trädet blir större avstannar tillväxten och det blir en liten klen gran.

Lösningen enligt Gunnar Botström är en samtidig satsning på tallplantering över större områden så att skadorna fördelas på många fler träd, samtidigt som nu älgstammen befinner sig på en historiskt låg nivå.

I och med den låga älgstammen har de senaste inventeringarna av älgbetesskador visat på en liten nedgång från 10-12 procent för 3 år sedan till den senaste som visar på 9 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".