Benny Ahremark Persson, Centerpartiet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Benny Ahremark Persson, nomineringslistan Centerpartiet Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Kyrkoval 2017

Centern vill ha en kyrka som syns mer i vardagen

Benny Ahrenmark Persson (C): Svenska kyrkan ska förbli en öppen folkkyrka
5:21 min

Centerpartiet har den längsta kandidatlistan i Kyrkovalet 2017. Hela 65 personer ställer upp. En av dom är den kyrkopolitiska veteranen Benny Ahremark Persson från Karlstad.

Förra året valde 3 400 personer att lämna Svenska kyrkan. Hur man ska kunna behålla de medlemmar man har idag är inte lätt att svara på. Inte ens för en veteran som Benny Ahrenmark Persson (C) som har varit kyrkopolitiker i 45 år.

– Det är svårt. Vi pratar mycket om detta på våra möten. En väg som jag tror på är att kyrkan ska synas mer i samhället. Att kyrkan bli mer aktiv än bara i sina egna lokaler. Det kan vara på torg eller företag så att vi syns mer i vardagen, säger han.

Att vara ute i andra sammanhang än i kyrkan betyder inte att man ska ut och missionera om den kristna tron.

– Man ska komma mer som en samtalspartner, säger Benny Ahrenmark Persson (C).

Centerpartiets kyrkopolitiska program präglas till stor del av att ni vill att kyrkan står emot främlingsfientlighet och för allas lika värde. Bland annat skriver ni: "Svenska kyrkan med kraft ska bekämpa främlingsfientlighet samt odemokratiska krafter och tendenser. Det kan ske genom egen verksamhet och som en tydlig röst i debatten." Varför ska Svenska kyrkan stå för den här rösten?

– Jag ser ju att Svenska kyrkan är en del i samhället. För min del är det självklart att man höjer rösten och påtalar orättvisor i samhället. Det är inget konstigt, säger Benny Ahrenmark Persson (C).

Men ska Svenska kyrkan vara en aktör i en politisk debatt om till exempel migration?

– Jag kan väl förstå detta till viss del. Men jag tycker inte att det är fel på något vis att kyrkan höjer rösten. Sen är det inte kyrkan som fattar beslut om vår migrationspolitik.

Vilken skillnad märker egentligen väljaren om det är socialdemokrater eller moderater som sitter i till exempel stiftsfullmäktige?

– Min bedömning är att du inte märker någon skillnad egentligen. Jag har i alla fall inte märkt nån större skillnad på personer som varit invalda på till exempel Centerpartiets lista eller Kyrkans väl.

Vilka är er viktigaste frågor?

– Det viktigaste är att Svenska kyrkan förblir en öppen folkkyrka. En kyrka dit alla kan känna sig välkomna, säger Benny Ahrenmark Persson (C).

I förra kyrkovalet var det knappt 13 procent av medlemmarna i Svenska kyrkan som valde att rösta. Varför ska ens man bry sig kan man ju undra. Benny Ahrenmark Persson (C) har följande svar:

– Som jag ser det så är det egentligen viktigare när det är få som röstar. Om det är få som röstar så har man större påverkansmöjlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".