En skjutande Archer. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten.
1 av 2
Hundratals soldater ingår i den övning där artilleripjäsen Archer står i centrum. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten.
Överste Jonas Lotsne. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
2 av 2
Överste Jonas Lotsne. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten.

Hundratals soldater på militärövning

Regementschef: " Övningen är avgörande för artilleriet att kunna fungera"
1:00 min

Fram till onsdag pågår en stor övning på Villingsbergs skjutfält utanför Karlskoga. Totalt ingår 800 personer i övningen.

Bland annat deltat 400 soldater från Bodens Artilleriregemente i övningen, vars mål är att öva med det nya artillerisystemet Archer.

Överste Jonas Lotsne, regementschef vid Bodens regemente, är nöjd med det nya verktyget för att kunna lösa försvarsuppgiften.

– Det fungerar mycket bra, säger han.

Archer är en artilleripjäs som byggts ihop med en stor traktor, så kallad Dumper. Den har en 15,5 centimeter Haubits kanon och kräver en besättning på tre till fyra personer.

Kanonen laddas och ställs in med hjälp av koordinater som spaningssoldater skickar in eftersom Archer skjuter mot mål som inte är visuellt synliga.

Att öva med det här nya systemet Archer är mycket viktigt, anser försvarsmakten.

– Det är avgörande för att utveckla och vidmakthålla det funktionsområde som jag har, säger överste Jonas Lotsne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".