Ett av två nybyggda hus för gruppboende på Stockfallet. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Trähus byggda på Stockfallet i Karlstad. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Erik Nilsson, Kristdemokraterna i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Erik Nilsson, ordförande i byggnadsnämnden i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Flervåningshus i trä sparar miljön

Docent hållbart byggande: "Det måste ställas krav"
5:27 min

Trots att det är klimatsmart så byggs det inte flervåningshus i trä inom den stora byggboomen som pågår i Karlstad.

 På två jämförbara hus i trä respektive betong skiljer det mellan 25 och 75 procent i klimatpåverkan vad gäller utsläpp av koldioxid förklarar Tove Malmqvist, docent inom hållbart byggande på KTHI i Stockholm. Nu måste det ställas krav anser Tove Malmqvist.

– Precis som vi ställer krav på energiprestanda på nybyggda hus så borde vi ställa krav på en viss maxnivå vad gäller klimatpåverkan.

I Karlstad byggs just nu väldigt många flervåningshus, men inte i trä. Så här svarar Erik Nilsson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden om varför det inte är så.

– Vi ser positivt på att göra det i större utsträckning. Vi har det inskrivet i ägardirektivet till Karlstads Bostads AB, att öka antalet byggprojekt med träkonstruktioner.

 Erik Nilsson förklarar att när kommunen själva ska bygga så utreds alltid möjligheten av att bygga med en träkonstruktion. Skolor, gruppboenden och sporthallar, ger han som exempel på vad som byggs på det viset inom kommunen idag. Vad gäller byggbolagens val att inte bygga i trä menar Erik Nilsson att de jobbar med frågan.

– Vi försöker påverka att de ska bygga i trä, men de har ju sina konstuktionslinjer och väljer betong.

På frågan varför kommunen inte ställer krav på att bygga i trä svarar Erik Nilsson:

– Vi måste akta oss för att ställa särkrav i byggande vilket kostar mycket. Men vi har en dialog med byggherrarna om detta. Vi är också medlemmar i Hållbart byggande Värmland där vi för diskusioner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".