Folk går på en blåsig strand. Hector Retamal/TT.
1 av 2
Foto: Hector Retamal/TT.
Miranda Göransson. Bor i Miami. Är från Karlstad. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio
2 av 2
Miranda Göransson från Karlstad är hemma på blixtvisit. Hon har bott i Miami i sju år och berättar om vad hennes vänner på plats vittnar om. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio

Orkanen Irma stoppar värmländska Miranda

Miranda Göransson: "Miami är en spökstad"
3:48 min

Orkanen Irma väntas dra in över Florida under helgen. Miranda Göransson från Karlstad har bott i Miami i sju år och är hemma på blixtvisit. För P4 Värmland berättar hon vad vännerna på plats upplever.

– Jag bor vid stranden och de områdena är helt tomma på folk nu. Folk flyr uppåt i landet. Motorvägen till Orlando, tre och en halvtimmes raksträcka norrut, är fullspäckad. Det är som en zombiestad, säger Miranda Göransson från Karlstad.

Om du hade varit på plats i Miami nu, vad hade du gjort?

– Då hade jag redan evakuerats, precis som alla andra som bor i strandområdet. Antingen inåt landet till mina kompisar, eller så hade jag flugit till någon annan stad för att ta skydd, säger Miranda.

Miranda läser till läkare i Miami och har bott i Florida i sju år. Hon säger att det ofta kommer varningar om "hurricanewatch" i området, en varning om att en orkan kan uppstå. Men det är väldigt sällan varningen blir till en skarp situation. Istället stannar det "bara" vid skyfall och kraftiga vindbyar, men inget skarpt orkanlarm.

 Nu har du planerat att åka hem till Miami imorgon, lördag. Hur långt tror du att du kommer att ta dig?

– Flyget är redan inställt. Jag fick ombokat flyg till söndag, men det är också inställt, och nu fick jag en ny biljett till måndag. Så vi får se, men jag tror inte så mycket på den heller. Jag tror att jag åker på tisdag kanske, säger Miranda Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".