Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Logotyp på en dörr till Inspektionen för vård och omsorg.
Kliniken och Folktandvården bestrider alla påståenden om att det skulle ha gjorts felbehandlingar. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Käkkirurgen granskas av Ivo

Ivo har påbörjat en granskning av käkkirurgin och Folktandvården i Värmland. Detta efter en anmälan om flera felbehandlingar.

I juni anmälde en person anonymt att det gjorts sju felbehandlingar de senaste åren på Kliniken för käkkirurgi på Centralsjukhuset i Karlstad.
I anmälan ifrågasätts även personalens kompetens och utbildning. Personen menar att felbehandlingar mörkats och inte anmälts och att patientsäkerheten är hotad.

Ivo, inspektionen för vård och omsorg, beslutade därefter att inleda en granskning av den käkkirurgiska verksamheten - vilken i Värmland bedrivs inom Folktandvårdens regi.

Har du egna erfarenheter eller reflektioner kring vården på den granskade kliniken så hör gärna av dig till P4 Värmland. Kontaktuppgifter se nedan. 

För ett par veckor sen kom svaret från ledningen både inom käkkirurgin och Folktandvården. Samtliga påståenden bestrids. 
Inga felbehandlingar ska ha gjorts och ingen ska ha kommit till skada. Enligt verksamhetschefen för Folktandvården har flera kollegor intygat att personalen har rätt kompetens. Det finns också intyg från Socialstyrelsen om rätt behörighet.

De ansvariga för käkkirurgin har till P4 Värmland avböjt att kommentera anklagelserna och den granskning som pågår. 

Vad gäller ett patientfall finns motstridiga uppgifter. Det är ett barn som enligt anmälan blivit erbjuden en icke vedertagen behandling med botox.
I svaret från käkkirurgen sägs att detta aldrig hänt.

- Det är lögn. Vi blev i februari uppringda av kliniken och erbjudna en botoxbehandling. Vi blev helt chockade. Det är ju ett av de farligaste gifterna - som de vill spruta in i en så ung människa. Vi sa tvärnej.

När föräldern tar del av klinikens svar på hennes barns patientfall så konstaterar hon att det finns flera sakfel.
Föräldern vill vara anonym.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".