Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Carolina Jernbro, KAU. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Carolina Jernbro, lektor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Värmland sticker ut i kartläggning av barnmisshandel

Carolina Jernbro: "Det är 330 barn i Värmland som svarat"
0:54 min

Nästan 5 000 ungdomar har varit med i enkätundersökningen. 44 procent uppger att de någon gång i sitt liv blivit misshandlade av en vuxen. När det gäller sexuella övergrepp sticker Värmland ut.

Nyligen presenterades en ny forskningsrapport om våld mot barn - en nationell kartläggning på Karlstads universitet. Rapporten är ett regeringsuppdrag till Stiftelsen Allmänna barnhuset. Och bakom rapporten står Staffan Janson, senior professor på Karlstads universitet och Carolina Jernbro, lektor i folkhälsovetenskap.

Drygt 4 700 elever från årskurs nio i grundskolan och årskurs två på gymnasiet har svarat på frågor om utsatthet för våld under hela uppväxten. Resultaten bygger på vad eleverna själva valt att berätta.

Sex skolor i Värmland deltog, sammanlagt 330 barn.

– Siffrorna påminner om riksgenomsnittet för de olika brottsformerna. Men det var en form av misshandel som stack ut. Det handlar om sexuella övergrepp som sker av en vuxen. Där ligger riksgenomsnittet på 8,5 procent - i Värmland var resultatet 15,4 procent, säger Carolina Jernbro men påminner om att urvalet är förhållandevis litet och att man inte ska dra för stora växlar av det.

Det mest förekommande är att den vuxna som begått övergreppet var okänd för eleven.

Var det både tjejer och killar som varit utsatta?

– Det är framförallt flickor, säger Carolina Jernbro.

Rapporten "Våld mot barn 2016" hittar du på Stiftelsen Allmänna barnhusets hemsida.

Rapporten visar också på positiva resultat - den fysiska misshandeln har minskat sedan 1995. De senaste tio åren har det legat ganska stabilt på cirka 13-17 procent.

Det som är nytt för just denna undersökning är att man har undersökt alla former av barnmisshandel; fysisk, psykisk, sexuell, försummelse och om man har upplevt våld mellan vuxna i familjen.

Det är 44 procent av eleverna som rapporterar att de varit utsatta för minst någon form av barnmisshandel under sin livstid. Majoriteten av dem har varit med milda former av fysisk bestraffning vid enstaka tillfällen.

Det är dock drygt 5 procent som är utsatta för allvarliga och systematiska former av våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".