Nämndemansgården, ett 1700-talshus vid Nolgård på Hammarö som hotas av rivning. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
1700-talshuset är hårt angripet av röta, och invändigt förorenat av kattkiss. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

1700-talshus på Hammarö hotas av rivning

Planen öppnar för handel och småindustri
1:17 min

Trots kritik från Värmlands museum hotas ett k-märkt 1700-talshus vid Nolgård på Hammarö av rivning. I den detaljplan som kommunstyrelsen tar ställning till under måndagen upphävs rivningsförbudet.

Det handlar om nämndemansgården på Nolgård, som ursprungligen är från 1700-talet och som byggdes om till en parstuga i mitten av 1800-talet.

Den privatägda fastigheten ligger vid västra Nolgårds industriområde, mellan Hammaröleden och Nolgårdsvägen, där den nya detaljplanen öppnar för handel, småindustri och kontor.

Samtidigt ska alltså rivningsförbudet hävas. Nämndemansgården är nedgången och skulle bli för dyr att renovera, enligt planförslaget. Flera bottenstockar är svårt rötangripna och stommen är invändigt förorenad av kattkiss.

Förslaget att häva rivningsförbudet har väckt kritik från Värmlands museum och länsstyrelsen. Museet anser bland annat att utredningen om byggnadens kulturhistoriska värde är mycket bristfällig.

Museet konstaterar också att fastighetsägare har ansvar för att underhålla och vårda byggnadsverk, och att kommunen har tillsynsansvar. "Men detta har undgått kommunen i flera års tid", skriver Värmlands museums byggnadsantikvarie i ett yttrande.

Kommunstyrelsen tar ställning till detaljplanen under måndagseftermiddagen, och den ska sedan upp även i kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".