Man framför grön gård
Hans-Åke Scherp (v), pensionerad professor i pedagogik på Sångtrastens förskolas nya skolträdgård Foto: Hedvig Nilsson

Asfalt ska bli odlingsmark på skolgårdar i Karlstad

"Det är en fostran i grönt tänkande"
6:11 min

Kommunstyrelsen har beslutat att så kallade skolträdgårdar ska kunna införas på Karlstad kommuns skolor. Bakom idén ligger pensionerade pedagogikprofessorn Hans-Åke Scherp (V).

- Det är inte så ofta ett parti som inte sitter i majoriteten får bifall för motioner, så det känns riktigt roligt, säger Hans Åke Scherp. 

Att skolgården ska vara ett rum för lärande, inte bara för lek, är filosofin bakom skolträdgårdar.

- Så blir det inte om det bara är asfalt och en klätterställning och några gungor, menar Hans-Åke Scherp.

På Sångtrastens förskola i Karlstad, som invigdes nyligen, har man anammat det här nya tänket. Lekutrustningen består av flyttbart naturmaterial som stockar och stenar, och odlingslådor har ställts upp på gården. De traditionella däckgungorna och klätterställningarna har fått ge plats för den nya gröna miljön.

Tror du inte barnen kommer sakna de gamla lekredskapen?

 - Nej, det tror jag inte. Gungor finns på så många håll ändå. Det är roligt att gunga, men det är inget skapande direkt. Här ser vi en lärmiljö som inte är så fastlåst, och barn tycker om att skapa.

Hans-Åke Scherps förslag går ut på att även äldre barns skolgårdar ska bli grönare med möjligheter till odling.

- Jag ser det här genom hela skolsystemet. Förutom att det bidrar till en bättre kvalitet i utbildningen i olika ämnen är det en fostran i grönt tänkande. Att få barn att förstå hur odling går till, för det är en kunskap som försvunnit.

Men har skolorna resurser för detta?

- Nej, och det är nästa steg, att man avsätter resurser utan att det går utöver den andra verksamheten, så där får vi nog räkna med högre kostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".