Per Aspengren. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Kommunalrådet Per Aspengren (S) tycker att byggnaden ska rivas. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Vill riva Hammarös äldsta hus: Är bortom räddning

Per Aspengren (S): Huset är bortom räddning
2:00 min

Hammarös äldsta hus, nämndemansgården på Nolgård, bör rivas. Det anser i allafall kommunalrådet Per Aspengren (S). Idag diskuterar kommunstyrelsen förslaget.

Trots kritik från Värmlands museum hotas ett k-märkt 1700-talshus vid Nolgård på Hammarö av rivning. I den detaljplan som kommunstyrelsen tar ställning till under måndagen upphävs rivningsförbudet.

Det handlar om nämndemansgården på Nolgård, som ursprungligen är från 1700-talet och som byggdes om till en parstuga i mitten av 1800-talet.

P4 Värmlands reporter, Annika Ström, beskriver huset i Förmiddag i P4:

– Det har nog varit charmigt här en gång i tiden. Det är ett gammalt timmerhus, vita fönster, en vit farstukvist. Men, tidens tand har farit hårt fram här. Bräder har lossnat, det växer vildvin på tomten, det står en gammal spis på verandan och det flagnar överallt.

Den privatägda fastigheten ligger vid västra Nolgårds industriområde, mellan Hammaröleden och Nolgårdsvägen, där den nya detaljplanen öppnar för handel, småindustri och kontor.

– Det var länge sedan detta hus hade omsorg och kärlek, säger Per Aspengren (S), kommunalråd på Hammarö.

Idag ska kommunen ta beslut om en detaljplaneändring för att kunna riva huset.

– Den som äger huset får göra om marken så att den är ägnad småindustri. Huset ligger också nära Hammarötrafiken så det är inte lämpligt som bostadshus, säger Per Aspengren (S).

Men det är Hammarös äldsta hus. Varför vill ni riva det?

– Ja, det är jättetråkigt. Förra ägaren vill renovera huset men experten konstaterade att huset var bortom räddning. Vi har funnit samma sak, huset kan inte räddas, säger Per Aspengren.

Kommunstyrelsen tar ställning till detaljplanen under måndagseftermiddagen, och den ska sedan upp även i kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".