neurologbrist Marita Toreheim Kase, chef för neurologen Centralsjukhuset Karlstad
- Den yngre generationen har lättare att utebli från besök och det är ett problem när vi har så ont om läkartider, säger Marita Toreheim Kase. Foto: Annika Ström/ Sveriges radio

Neurologbrist fördubblar väntetiden

Största bristen är mottagningstíder
2:58 min

– Vi har brist på neurologer, säger en oroad Marita Toreheim Kase, klinikchef på CSK. 
De långa väntetiderna förvärras av att patienter uteblir från sina besök.

Av sju heltidstjänster på neurologmottagningen på Centralsjukhuset är fem tillsatta. Flera av neurologerna jobbar deltid på grund av föräldraledigheter och liknande.

– Två tjänster kanske inte låter så mycket men det är det, säger Marita Toreheim Kase. När vi är så få så slår det hårt om någon är borta.

Bristen på neurologer finns sedan många år tillbaka på flera håll i landet.  När Landstinget i Värmland annonserar efter personal har det varit svårt att få napp. 

– Största bristen är mottagningstider och det gör att patienter som ska ha återbesök får vänta längre. Tre månader kan bli fem månader, sex månader kan bli ett år och ett år kan bli två år.

För att kunna hålla vårdgarantin på tre månader för nya patienter och för behandling så är det återbesöken man valt att skjuta på.

P4 Värmland har pratat med patienter som undrat varför de inte får sin utlovade tid och därför själva kontaktat kliniken.

– Vi har gått ut med information skriftligt till patienterna om problemen, säger Marita Toreheim Kase.

Hon tycker inte att patientsäkerheten äventyras men hon är orolig.

– Vi har nya nationella riktlinjer för både MS, Parkinson och stroke som talar om för oss vad och när vi ska göra saker och när vi inte riktigt kan leva upp till det då oroar vi oss för att vi har för dåliga resurser

Men det finns fler faktorer än neurologbristen som gör att väntetiderna är för långa. Ett problem är att patienterna bokar av sent eller inte kommer alls. 

– Det händer flera gånger i veckan att patienter inte kommer på sin bokade tid. Det är för ofta. Många uteblir upprepade gånger.

Vilka patientgrupper är det som uteblir mest?

– Vi ser att yngre människor har lättare för att omboka sig eller avboka sig och det är säkerligen av naturliga skäl - små barn och jobb och så. De äldre patienterna är så angelägna om att få sin tid så de kommer.

Hur allvarligt är det?

– Det är jätteallvarligt - för våra resurser måste vi ju använda optimalt. Vi måste verkligen slå knut på oss för att skapa tider. Varje timme som en patient inte kommer är ett resursslöseri.

Vad är din uppmaning till patienter som inte kan komma?

– Avboka i god tid för då kan någon annan få din tid och då har du ju hjälpt någon annan att få komma till doktorn.

Att få behålla de neurologer man har på kliniken är en kamp. Många AT-läkare söker sig när de blir färdiga till andra län, gärna med universitetssjukhus.

Kommer neurologbristen att gå över?

– Jag hoppas det blir bättre för vi har ett projekt där vi ska försöka stoppa hyrläkeriet. I januari 2019 ska vi inte använda hyrläkare längre och då måste de ju ta vanlig anställning.

En annan förklaring till att behovet av neurologer ökat är att patienterna blivit betydligt fler.

– De senaste 15-20 åren har vi haft en revolutionerande medicinsk utveckling. Man kan göra mycket mer och upptäcker sjukdomar tidigare.

Varje år görs ungefär 2 500 nybesök hos läkare på neurologen i Karlstad och drygt 3 000 återbesök. Neurologi handlar om hjärnans sjukdomar och de vanligaste är epilepsi, MS och Parkinson.

Patienter per diagnos 2016
697 Epilepsi
467 MS
432 Parkinson
30 ALS
Källa: Neurologimottagningen, CSK

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".