Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Växande fiskodlingar oroar Naturskyddsföreningen

Publicerat tisdag 12 september 2017 kl 04.57
Ellen Bruno: "Stor negativ effekt på de lokala ekosystemen"
(4:21 min)
Ellen Bruno, sakkunnig inom vattenfrågor på Naturskyddsföreningen. Foto: Naturskyddsföreningen.
Ellen Bruno, sakkunnig inom vattenfrågor på Naturskyddsföreningen. Foto: Naturskyddsföreningen.

Den ökade odlingen av matfisk, både i Värmland och resten av landet, kan påverka miljön negativt. Det menar Naturskyddsföreningen, som istället vill se mer satsning på fiskodlingar i slutna bassängsystem på land.

– De här öppna kassodlingarna som företrädesvis är de som ökar i Värmland har stor negativ effekt på de lokala ekosystemen. De läcker mycket näring, väldigt mycket av den mat man tillsätter går rakt ut i vattnet. Och i och med att de är öppna har de också potential att sprida parasiter och sjukdomar till vilda släktingar, säger Ellen Bruno, sakkunnig inom vattenfrågor på Naturskyddsföreningen.

Vad innebär det konkret för sjön att de läcker näring?

– Om det är en i övrigt ganska näringsfattig sjö, om man tillför mycket näring förändrar man ekosystemet och gynnar andra arter och missgynnar dem som finns. Det är en förändring av ett system i balans.

Produktionen av odlad matfisk, närmare bestämt regnbågslax, ökade kraftigt i Värmland förra året, som P4 Värmland berättade nyligen. Förra året producerades cirka 2 250 ton, jämfört med knappt 1600 ton året innan, enligt en SCB-rapport.

Den värmländska marknaden domineras av Nordic trout Sweden, som har sina fyra värmländska odlingar i Glafsfjorden, i sjön Foxen nära Töcksfors och i Fryken nära Sunne respektive Torsby.

Företagets värmländska produktion ökade från cirka 1300 till 1900 ton, och man vill gärna expandera mer i framtiden.

Naturskyddsföreningen ser gärna att fiskodlandet ökar, men då hellre med växtätande fisk istället för rovfisk och med slutna odlingssystem i bassänger på land.

– Vi skulle vilja se en utveckling av stängda vattenbrukssystem på land, där man kan kontrollera näringstillförseln och återanvända näringen som kommer ut. Och också kontrollera riskerna med smittspridning och smitning av fisk.

Men det är dyrare?

– Det är tyvärr lite dyrare, och anledningen till att de har svårt att konkurrera är att de billigare, sämre systemen fortfarande tillåts. Så länge man kan odla på ett dåligt sätt kommer de stängda systemen ha svårt att konkurrera i pris.

Och Naturskyddsföreningen vill att lagen skärps, så att de öppna odlingarna inte tillåts. Ellen Bruno hoppas att en dom som kom i våras, där en ny odling i norra Sverige stoppades, ska göra att man rör sig åt det hållet.

Men Nordic trout säger sig jobba på ett hållbart sätt, som uppfyller kriterierna för olika miljömärkningar. Man menar också att mängden fisk som rymmer är liten med moderna kassodlingar.

Och vd:n Olof Karlsson säger till P4 Värmland att odlad fisk är det mest effektiva och miljömässigt bästa sättet att producera animaliskt protein.

– Och vi vet ju att behovet av livsmedel i världen växer. Sedan när det gäller den lokala aspekten har myndigheterna godkänt kontrollprogram för våra odlingar som är väldigt ambitiösa jämfört med många andra branscher, och resultaten visar ingen oacceptabel påverkan ens på lokala ekosystem, säger Olof Karlsson.

Naturskyddsföreningen varnar för att när man tillför näring som läcker ut i resten av sjön, i sådana här öppna kassodlingar, då förändrar man ekosystemet?

– Jo, men det handlar om en acceptans också. Vi har en lokalisering och dimensionering som ska anpassas till vad ekosystemet tål. Det går inte att ha livsmedelsproduktion med nollutsläpp, man måste hitta en nivå som är acceptabel.

Och Olof Karlsson säger att företaget följer utvecklingen med landbaserade fiskodlingar, och att det kommer att bli ett komplement på lång sikt. Men att det i nuläget inte är ekonomiskt hållbart.

Och att man odlar rovfisk istället för växtätande fisk, det beror på marknaden - det är laxarterna som det är stor efterfrågan på, säger han.

Ellen Bruno på Naturskyddsföreningen håller med om att fiskodling är miljösmart jämfört med att till exempel köttproduktion.

– Det är också därför vi är positiva till mer fiskodling i Sverige. Men då är det ju jättebra om det är en nettotillväxt av animaliskt protein, som det är om man använder ostron, musslor eller växtätare, och inte om man använder rovfiskar som äter annat animaliskt protein, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".