Sigbjörn Aanes, Sindre Finnes,  Erna Solberg og datteren Ingrid Solberg Finnes ser på Höyres första prognoser i måndags. Foto: Hans Kristian Thorbjörnsen / TT.
Sigbjörn Aanes, Sindre Finnes, Erna Solberg og datteren Ingrid Solberg Finnes ser på Höyres första prognoser i måndags. Foto: Hans Kristian Thorbjörnsen / TT.

Lutar åt fortsatt borgerligt styre i Norge

Senterpartiet ökade mest
3:11 min

Det blir fortsatt borgerligt styre i Norge. Gårdagens val till Stortinget öppnar för fyra nya år med Høyres Erna Solberg som statsminister i vårt västra grannland.

Norska valet, prognos. Uppdaterad 01:52, källa: valgresultat.no

Erna Solberg fick i natt Høyres valvaka att segerrusigt skandera.

Det lär bli fyra nya år med Høyre vid regeringsmakten. Inte på över 30 år har Norges konservativa parti gått segrande ur två val i rad.

Med över 95 procent av rösterna räknade nu på morgonen får Høyre strax över 25 procent av rösterna. Socialdemokratiska Arbeiderpartiet är större med 27,4, men det är partiets näst sämsta val i modern tid. En besvikelse, medger partiledaren Jonas Gahr Støre.

Alla de fyra partierna på borgerlig sida backar lite i valet nu jämfört med 2013, men det räcker ändå för en majoritet med 89 av de 169 platserna i Stortinget.

Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen var tårögd när hon talade inför sina partivänner igår kväll. Det högerpopulistiska partiet har för första gången suttit i regering de senaste fyra åren, och klarat det utan att partiet spricker och utan att tappa mer än drygt en procentenhet av väljarna, till 15,3 procent.

Det parti som ökade mest i det här valet var Senterpartiet, som här i Norge hör till det rödgröna blocket. Sentern får drygt 10 procent på en politik mot det man ser som centralisering och städernas maktelit.

Även partierna längst till vänster får fler röster. Dels svenska Vänsterpartiets systerparti SV, men även marxistiska Rødt som får ett mandat i det nya Stortinget.

Det är första gången på 20 år som en kommunist tar plats i det norska parlamentet.

Miljöpartiet MDG låg bra till i opinionsmätningarna för att komma över fyraprocentsspärren till Stortinget, men får nöja sig med fortsatt ett mandat.

Andelen kvinnor på Stortinget kommer nu, för första gången, passera 40 procent. 70 av 169 representanter i det nya Stortinget, drygt 41 procent, kommer vara kvinnor, enligt nyhetsbyrån NTB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".