Pistolskytte, bilden är från OS 2000. Foto: Michael Probst/AP photo/TT arkiv.
1 av 2
Till helgen samlas Europaeliten i pistolskytte i Karlstad, och flera deltagare har olympisk rutin. Foto: Michael Probst/AP photo/TT arkiv.
Lars Palmgren, I2 skytteförening. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Lars Palmgren, tävlingsledare för Europacupfinalen. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Pistolskytt laddar för helgens Europacupfinal

Lars Palmgren: "Verkligen en rafflande nervsport"
4:13 min

Europaeliten i pistolskytte samlas kommande helg på Sörmon utanför Karlstad, där Europacupfinalen avgörs. Bland annat finns ett värmländskt hopp, i form av Säfflebördige Per-Anders Lander.

Tävlingen arrangeras av I2 skytteförening, och enligt tävlingsledaren Lars Palmgren har det aldrig tidigare hållits någon pistolskyttetävling på så hög nivå i länet.

– Mig veterligen har det inte gjort det. Nordiska mästerskap har vi arrangerat och vi har haft ganska stora grand prix-tävlingar och en landskamp som vi arrangerade i fjol. Men inget där du får med hela Europaeliten, säger Lars Palmgren till P4 Värmland.

Han tror att nyckeln till att få Europacupfinalen till Karlstad var att den landskamp mot Norge som arrangerades här förra året blev lyckad.

Deltagarna har tagit sig till Europacupfinalen genom en serie kvaltävlingar tidigare under året. På lördag tävlas det i klassen grovpistol och på söndag i standardpistol, och det är de 20 bästa i respektive gren som deltar.

– Och vi kommer att försöka få en väldigt snabb återgivning av resultaten, så att det är möjligt att följa det här med en duktig kommentator. Så att det är möjligt för publik att ta sig ut till Sörmons skjutbanor och se Europas yppersta elit göra upp om cupsegern.

Vad tror du om möjligheten att locka publik?

– Jag tror tyvärr att den är ganska liten, det är få som har sett detta. Men om man vågar sig ut kan man få en annorlunda upplevelse. För det är verkligen en rafflande nervsport.

Bland favoriterna finns portugisen João Costa, som har deltagit i de fem senaste olympiska spelen, och norrmannen Pål Hembre, som också har varit med på OS.

Värmlands hopp, det är Säfflebördige Per-Anders Lander. Han har ett färskt SM-guld i sportpistol på meritlistan.

– Det ser väldigt lovande ut. Han är i gott slag och god form vad det verkar.

Har han chans att vara med och slåss om vinsten?

– Ja, det har han absolut. Det är inte någon lätt sak, för det gäller att hålla kylan ända in i sista skottet. Men han har i alla fall så här långt visat på en stark insats, så det ser bra ut.

Bland alla män i startfältet finns också en kvinna, fransyskan Clémentine David.

– Ja, det är jätteskoj. Det är klart att vi hejar på Per-Anders, men det vore riktigt skoj för skyttet om fransyskan kunde komma nära podiet eller upp på podiet till och med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".