Kommunhuset i Kil. Foto: Isak Olsson/P4 Värmland.
Foto: Isak Olsson/P4 Värmland.
Kil

KD-politiker avgår efter nazistavslöjande

Mattias Falk: "Jag har ett samhällsintresse"
2:17 min

Den kristdemokratiske kommunpolitikern Mattias Falk i Kil avgår, efter att tidningen ETC avslöjat att han beställt klistermärken och flygblad från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Enligt tidningen ETC:s granskning har Mattias Falk flera gånger beställt material från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Det handlar om klistermärken, flygblad och böcker. Uppgifterna har enligt tidningen läckt ut efter en hackerattack mot Nordiska motstånderörelsens webbsida Nordfronts server.

Falk ska också ha länkat till Nordfront i sociala medier.

– Jag är ledsen att jag har skadat partiet. Det var aldrig min avsikt och det hade inte hänt om det inte hade skett ett olaga dataintrång. Jag kan inte göra annat än att ta ansvar och avgå, säger Mattias Falk till P4 Värmland.

Han säger att det stämmer att han köpt materialet.

– Jag hade ett intresse i det, förklarar han.

Hur ska man tolka det, att du har sådana sympatier, eller vad menar du?

– Det sa jag inte, det betyder att jag är intresserad av att ta del av det. Jag är samhällsintresserad.

Mattias Falk har den senaste mandatperioden varit ersättare i miljö- och byggnadsnämnden för Kristdemokraterna i Kil. Tidigare har han bland annat suttit i kommunfullmäktige och socialnämnden.

Efter ETC:s avslöjande meddelar Kristdemokraterna i Värmland att Mattias Falk nu lämnar partiet och sina politiska uppdrag.

"Vår hållning är att hans agerande är oacceptabelt och oförenligt med att vara företrädare för vårt parti. Han är införstådd med detta och har meddelat att han kommer att lämna partiet samt sina politiska uppdrag", skriver Kjell-Arne Ottosson, ordförande för Kristemokraterna i Värmland, i ett sms till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".