Tage Erlander. Foto: TT.
Tage Erlander. Foto: PRESSENS BILD

Dick Harrison om Tage Erlander "Den roligaste bok jag skrivit"

Dick Harrison berättar om Tage Erlander
10 min

- Har jag ett livsverk så är det den här boken.
Det säger historikern Dick Harrison om den biografi han skrivit över Tage Erlander.

Tage Erlander brukar kallas "Sveriges längste statsminister". Han regerade Sverige i 23 år i följd, mellan åren 1946 till 1969.

- Det är världsrekord för en demokratiskt vald regeringschef, påpekar Dick Harrison.

Han har arbetat med sin biografi över Ransätersonen i över tre år, bland annat genom att läsa samtliga Tage Erlanders dagboksanteckningar.

- Jag hade gärna fortsatt simma omkring i det här unika källmaterialet för det var helt fantastiskt. Jag har skrivit 45 böcker och det här var den roligaste. Det gick så långt att vår treåriga dotter började tro att Tage och Aina var nån grannfamilj, det var som att vi levde med dem! berättar Dick Harrison.

Genom att skriva en biografi över Tage Erlander har Dick Harrison uppfyllt en gammal dröm: att skildra det svenska välfärdssamhällets framväxt.

- Vem är inte bättre att ha som utgångspunkt om man ska skriva det svenska folkhemmets historia än den man som är huvudansvarig för det?

Var det något som förvånade dig när du gjorde din research?

- Ja, det ena var vilken enormt stor utrikesminister han var, och vilket kontaktnät han har. Han känner både John och Jackie Kennedy och är god vän med shahen av Iran, det visste nog ingen innan. Det andra var hans enormt breda intresse. Den här mannen från Ransäter hade fungerat som en renässansfurste i Milano på 1500-talet.

Finns hans like idag bland dagens statsman?

- Jag tror det är svårt att hitta den här mannens like någonstans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".