Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Storm om hemmasittare och skilsmässohögtiden

Publicerat fredag 15 september 2017 kl 09.34
HG Storm: "Det är en katastrof"
9:14 min
HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Radiospykologen HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Hösten är här - och med den blir det ökande problemet med hemmasittare tydligt. Dessutom innebär det högsäsong för skilsmässor. Psykolog HG Storm ger råd.

I oktober toppar skilsmässorna statistiken enligt radiopsykolog HG Storm - för då har bokslutet efter sommaren blivit klart. Om man vill syssla med självhjälp innan man går till familjerådgivningen så har han några goda råd.

– Jag tycker det är bra att agna lite framför sig, hösten är en tid när det är bra att ha lite saker att se fram emot. Om man samplanerar och försöker hitta oaser - det blir att förlänga semesterkänslan. Att få en idé tillsammans tror jag hjälper mycket, säger HG Storm.

Hemmasittare ett allt större problem

Hösten innebär också att de barn som inte tar sig till skolan, hemmasittarna som blir allt fler, blir mer synliga.

– Jag definierar det här som ett av de största samhällsproblemen vi har i dag. De tappar det sociala system som är det mest naturliga. Lyckas man inte komma in i skolan, hur ska man då komma in i ett vuxenliv? Det gör man inte, säger HG Storm.

När man pratar om skolornas rapporter, så pratar man om 14 000-18 000 barn med extrem frånvaro, enligt HG Storm. Men så många som upp till 50 000 har hög frånvaro.

– Problemet är skolsystemet. Vad ställer vi för krav på barnen? Du har barnen med funktionsnedsättningar, de som är socialt allergiska som inte klarar av stora grupper och mycket ljud - och de skyddar vi inte. En skola för alla måste vara lite större än den vi har i dag.

Det låter dyrt..?

– Ja, fast de 14-20 000 som aldrig kommer in i ett vuxenliv, det är dyrt på riktigt det.

Vad ser vi framför oss om det här fortsätter?

– Det är en katastrof tycker jag. Vi får sociala motsättningar som vi inte haft i Sverige på de senaste 100 åren.

Vad ska vi göra då?

– Vi måste lyfta frågorna från individnivå till en högre nivå och börja titta på den här kravskolan som vi har byggt nu. Hur bra var den? Hur lyckliga blir barnen? Lärande och lust och barn som mår bra - då lär de sig mycket, säger HG Storm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".