Mattias Kareliusson, kyrkoherde i Arvika pastorat. Foto: Privat.
Mattias Kareliusson, kyrkoherde i Arvika pastorat. Foto: Privat.

Sverigedemokraterna inte med i kyrkans tidning inför valet

Mattias Kareliusson: Det är olyckligt
0:54 min

Arvika pastorats tidning Saltaren presenterade bara fem av sex nomineringsgrupper i kyrkovalet. Sverigedemokraterna finns inte med - till partiets besvikelse.

Saltaren delas ut till ett stort antal hushåll i Arvika och i senaste numret fanns en guide till kyrkovalet där partiernas åsikter presenteras.

Men att bara fem av sex nomineringsgrupper finns med i guiden har skapat irritation bland Sverigedemokraterna, som är den grupp som saknas.

– Det är tråkigt och vi känner oss orättvist behandlade. Det har inte varit okänt att vi ska vara med i valet och att utelämna en grupp känns inte demokratiskt, säger Anders Skogberg, som står på SD:s lista.

Mattias Kareliusson är nybliven kyrkoherde i Arvika pastorat och ansvarig utgivare för Saltaren.

Han bekräftar att SD inte finns med i tidningens genomgång av partierna. Hans förklaring är att ingen kände till att Sd skulle ställa upp i kyrkovalet när tidningen planerades. Och när listorna till valet blev offentliga var det för sent.

– Det är jätteolyckligt, det är klart att alla ska ha samma möjligheter inför valet, säger Mattias Kareliusson.

Anders Skogberg nöjer sig inte med Mattias Kareliussons förklaring utan hävdar att det fanns tid att ändra i tidningen och att Sd på riksplanet i god tid informerat Karlstad stift att partiet skulle ställa upp i kyrkovalet.

Håller du med Anders Skogberg om att det är orättvist och odemokratiskt att utelämna en grupp?

– Ja, absolut! Det hade varit det bästa om de också varit med och presenterat sig, säger Mattias Kareliusson.

SD har erbjudits plats på pastoratets hemsida och även bjudits in till de torgmöten som alla nomineringsgrupper haft på torget i Arvika på lördagar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".