Skeppet Daisy, som ligger i Karlstads yttre hamn. Tidigare användes det för matservering av Street friends, i inre hamn. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio
Skeppet Daisy. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Skeppet Daisy skrotas om inte ägaren agerar

"Lukten av mögel och ruttet trä är slående"
1:11 min

Det omtvistade skeppet Daisy i Karlstad är en sanitär olägenhet och riskerar att sjunka. Det slås fast i en besiktning som har gjorts på uppdrag av Kronofogden.

Besiktningen visar att det drygt 20 meter långa skeppet inte är sjövärdigt. Under däck i det tidigare lastrummet är "lukten av mögel och ruttet trä slående", även i bottenstockar finns ruttet trä, och uppe på däck och i relingen uppges det vara många skador.

"Det läckande och delvis vattenfyllda skrovet hålls flytande med en ellänspump. Om den slutar att fungera på grund av strömavbrott eller haveri kommer skeppet att sjunka, vilket medför enorma bärgningskostnader", står det i besiktningsrapporten.

Daisy låg tidigare i inre hamn, utan tillstånd, och förra sommaren bedrevs matförsäljning där. I en dom förelades ägaren att forsla bort skeppet, men eftersom det inte har skett gick kommunen till Kronofogden.

Skeppet har flyttats till yttre hamn. Planen är att det ska tas upp på land och skrotas och att ägaren krävs på kostnaderna, om inte ägaren själv agerar och flyttar skeppet från Karlstads hamnområde.

Lyftet kan ske inom några veckor och görs i så fall av kommunen, på Kronofogdens uppdrag. Kostnaden beräknas till drygt 300 000 kronor, uppger gatuingenjör Stefan Prochazka på kommunens teknik- och fastighetsförvaltning för P4 Värmland.

Daisy är från början en fiskebåt, som byggdes i Norge 1960. I sitt nuvarande skick saknar det marknadsvärde, enligt besiktningsrapporten.

P4 Värmland har sökt skeppet Daisys ägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".