Fem personer framför en presentationsbild.
Analytiker Johanna Helldén, projektledare Jenny Höög, regionråd Tomas Riste, processledare Malin Wikner samt regionråd Stina Höök vid presentationen av undersökningen på Region Värmland idag. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Näringslivet saknas i bilden av Värmland

Tomas Riste (S): "Viktigt att göra känt att vi har ett starkt näringsliv"
4:20 min

Värmland måste bli bättre på att marknadsföra sitt näringsliv. Det konstaterar regionrådet Tomas Riste, efter att han tagit del av Region Värmlands färska undersökning om svenskarnas attityder till Värmland.

– Det är det som sticker ut negativt, befolkningens sätt att se på näringslivet i Värmland, säger Tomas Riste.

Den så kallade Värmlandsstrategin, som togs fram 2013 av Region Värmland tillsammans med näringsliv, organisationer och vanliga värmlänningar på öppna möten, visar hur Värmland ska utvecklas. Utifrån den har Region Värmland satt en en mängd mål och tagit fram åtta värmländska styrkor. Det är skogen, Värmland som länk till Oslo, Vänern, Karlstad, universitetet, berättartraditionen, internationellt näringsliv och "välkomnande och öppet".

Men frågan är om detta nått fram till alla utanför länet? Region Värmland har beställt en undersökning där 3 300 personer runt om i landet via webben och telefon fått svara på frågor. Det har handlat om hur de ser på Värmland, vad de tänker kring Värmland och om de förknippar Värmland med styrkorna ovan och andra faktorer som kulturutbud och friluftsliv.

Undersökningen visar att många kopplar samman Värmland med natur, friluftsliv och turism men långt färre med arbetstillfällen, bra kommunikationer och starkt näringsliv. Det här vill nu Tomas Riste ta tag i.

– Här har vi tillsammans med näringslivet i Värmland en väldigt viktig uppgift att göra det känt att vi har ett starkt internationell näringsliv i Värmland. Det är viktigt inte minst för att vi i framtiden behöver kompetens till de här arbetsplatserna.

Att det värmländska internationella näringslivet är mindre känt tror Tomas Riste beror på att de till så stor del har världen som handelsplats, snarare än Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".