Två kvinnor står framför en vägg.
1 av 2
Stina Höök, regionråd och Marianne Nilsson, projektledare för Region Värmland. Foto: Roy Malmborg.
En man står framför en ishockeyrink.
2 av 2
Stefan Larsson vd Färjestads BK. Foto: Roy Malmborg.

Region Värmland kampanjar mot machokultur

Projektledare: " Vi vill få igång diskussioner om mansrollen"
1:15 min

Region Värmland lanserar idag "Enriktigman" i samarbete med hockeylaget FBK.  Med kampanjen vill man modernisera den värmländska mansbilden för ett mer jämställt samhälle.

Marianne Nilsson leder projektet på Region Värmland och använder i kampanjen Färjestads spelares röster som kommer att höras i ishallen i samband med matcher.

– Där finns det en publik på 7000 personer varav majoriteten är män, så då träffar vi väldigt många i målgruppen, förklarar Marianne Nilsson.

Kampanjen bygger på statistik om värmländska män, som vittnar om dagens mansnorm. Exempelvis det ojämna uttaget av föräldrapenning, och att den vanligaste dödsorsaken bland unga män i Värmland är självmord.

– Vi hoppas nu att det ska skapas diskussioner och att många går in på hemsidan och lyssnar till alla modiga män som där berättar om hur de bryter emot normerna, säger Marianne Nilsson.

Stefan Nilsson, VD för Färjestads BK anser att kampanjen är viktig.

– Det vi genuint tror på i Färjestad är ett jämlikt samhälle, som också ger förbättrade resultat och utveckling i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".