Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaterna hoppar av myggsamarbete

Publicerat måndag 18 september 2017 kl 06.05
Thomas Nilsson (M): "Finns ingen anledning att sitta kvar i gruppen"
2:18 min
Mygga. Foto: Johan Nilsson/TT arkiv.
Myggplågan i Deje kan komma att bli en valfråga igen nästa år. Foto: Johan Nilsson/TT arkiv.

Moderaterna lämnar myggsamarbetet i Forshaga kommun, bara ett och ett halvt år efter att man kom överens med Socialdemokraterna om att gräva ner stridsyxan kring myggplågan i Deje.

Det är kommunstyrelsens referensgrupp i myggfrågan som Moderaterrna nu lämnar.

– Vi hade ett tydligt uppdrag, att få till stånd en bekämpning 2018. De förutsättningarna föreligger inte längre, det blir ingen bekämpning 2018, och därmed finns ingen anledning att sitta kvar i gruppen, säger Moderaternas gruppledare Thomas Nilsson till P4 Värmland.

Efter åratal av trätande enades Moderaterna och Socialdemokraterna våren 2016 om att avpolitisera myggfrågan. En gemensam myggrupp bildades, och ett mål var att tillsammans med ett bolag i Nedre Dalälven upphandla helikopter och bekämpningsmedel.

Att det verkar dröja är alltså ett skäl till Moderaternas avhopp nu. Ett annat är, enligt Thomas Nilsson, att det utan partiets vetskap har pågått ett annat myggrelaterat projekt på tjänstemannanivå.

Moderaterna har i de två senaste valen haft myggen som en av sina viktigaste valfrågor i kommunen. Thomas Nilsson vill inte gå så långt som att säga att man gräver upp stridsyxan nu, men visst kan myggen bli en valfråga på nytt.

– Naturligtvis kommer den att finnas med, för det är en viktig fråga för väldigt många. Sedan får vi se vad som händer nu, vilka initiativ majoriteten tar i frågan, säger han.

Enligt socialdemokratiska kommunalrådet Per Lawén har myggruppen jobbat bra och tagit fram en ny myggstrategi.

Han säger också att S och M är helt överens om att avveckla gruppen, och ser ingen dramatik i det. Han menar att man fortfarande har en samsyn, och tycker inte att myggen är någon politisk tvistefråga.

– Vi är helt överens politiskt om vad som bör göras, och nu ska tjänstemännen få lugn och ro att jobba med frågan, säger Per Lawén.

Per Lawén utesluter inte heller att det kan bli någon form av myggbekämpning 2018.

– Vi för en dialog med Nedre Dalälvens utvecklingsaktiebolag, som har stora bekymmer med mygg. Och vi har kontakter med expertis i olika former för att se om det finns möjligheter för oss att göra något 2018. Frågan är naturligtvis viktigare än så, att vi kan få det på längre sikt, så blir det inte 2018 får det bli 2019.

När det gäller det parallella myggprojektet på tjänstemannanivå som Thomas Nilsson ifrågasätter, säger Per Lawén att han inte känner till några detaljer kring det.

– Vi samarbetar naturligtvis i alla förvaltningar om en mängd olika frågor, men just det här känner jag inte till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".