Grå betongvägg i grönska
Bunkern i centrala Torsby som är till salu Foto: Anders Mattson
Torsby

Civilförsvarsförbundet kritiserar bunkerförsäljning

Civilförsvarförbundets ordförande: "Aningslöst!"
0:46 min

Försäljningen av en bunker i centrala Torsby får nu kritik från säkerhetspolitiskt håll.

Det är civilförsvarsförbundets ordförande Sven Lindgren som uttalar sig mot dylika försäljningar av försvarsanläggningar i allmänhet:

- Vi ska inte vara så aningslösa som vi varit tidigare och tro att det kommer vara fred i evig framtid och att vi inte behöver skyddsrum, säger Sven Lindgren.

Han efterlyser riktlinjer från regering och riksdag för att bevara bunkrar av det här slaget i offentlig ägo.

Bunkern i Torsby byggdes mellan 1982-1984 och är fullt utrustad med gastäta dörrar, toalett, avlopp, generator och bränsletank, vattentank, ventilation, avfuktning och även kommunalt vatten. Det finns en ordersal, två sovrum, kök och ett maskinrum. Den eventuella köparen har också möjlighet att bygga ett hyreshus på tomten, enligt kommunens detaljplan.

Men att privatpersoner kan köpa sådana här försvarsanläggningar är olyckligt, menar civilförsvarförbundets ordförande:

- Vi behöver hjälpas åt att bygga upp ett civilförsvar igen tillsammans med det militära till ett nytt totalförsvar i Sverige, säger Sven Lindgren.

Den bunker som är till salu i centrala Torsby var tidigare ledningscentral för civilförsvaret. Bunkern var i Torsby kommuns ägo tills de sålde den till en privatperson för tre år sen, som nu i sin tur vill sälja den vidare.

 Mäklarbyrån saluför bunkern som " Sveriges säkraste fastighet ".

 - Det är ett väldigt intresse och många som hör av sig, men jag gissar att de flesta är mer intresserade av att titta än att köpa, säger mäklaren Anders Mattson.

Nedan kan ni höra mäklaren visa runt i bunkern:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".