Tå kvinnor sitter vid ett bord och tar emot valsedlar från en kvinna och en man. En tegelvägg finns bakom.
Kyrkoval i Västerstrands kyrka i Karlstad. Valförrättare Marianne Jonasson och Ulla Sjöberg tar emot valsedlar från Kristina och Einar Andersson. Foto: Roy Malmborg.

Viktigt val för kyrkan idag

Väljare: " Kyrkans betydelse för människan är viktig"
1:25 min

Idag går kyrkans medlemmar till val. Vi besökte en av vallokalerna, Västerstrandskyrkan, där besökarna fick rösta till orgeltoner.

Iris Andersson är en av de som lägger sin röst i kyrkovalet.

– Det är viktigt med kyrkan i sig och vad den betyder för människorna. Ett steg att gå som vi behöver. Kyrkan får inte försvinna, en kyrklig gemenskap är viktig.

Ingrid Kåwe är valansvarig i Karlstads stift och hon vill se fler som kommer och röstar.

– Idag finns chansen att vara med att välja vilka som ska få vara med och påverka kyrkans framtid. Kyrkan i sin tur får genom valet en indikation vad medlemmarna tycker är viktigt inom kyrkan.

Hans Grip som lade sin röst i Kyrkovalet i Västerstrandskyrkan i Karlstad vill vara med och påverka vilka som ska få bestämma.

– Jag tror att det är nått parti som kommer att utnyttja det här som inte är så bra för kyrkan. Därför känner jag det väldigt betydelsefullt att gå och rösta.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".