En vallokal i kyrkovalet.
En vallokal i kyrkovalet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ökat valdeltagande i kyrkovalet

Ingrid Kåwe: Ett större intresse för kyrkliga frågor
0:54 min

Arbetarepartiet Socialdemokraterna är fortsatt största nomineringsgrupp i Karlstads stiftsfullmäktige och 19 procent av de röstberättigade röstade i årets val.

Valdeltagandet i kyrkovalet ökade i år jämfört med förra valet, det visar preliminära siffror från Karlstads stift. 19 procent av de röstberättigade röstade i årets kyrkoval, vid valet för fyra år sedan var den siffran 13,2 procent.

– Det finns flera anledningar. Nomineringsgrupperna har varit bättre på att berätta vad de står för, det har varit ett större intresse för kyrkliga frågor och det har varit mycket om valet i media, säger Ingrid Kåwe, valhandläggare i Karlstads stift.

Och röstdeltagandet var 19 procent. Vad säger du om det?

– Det är fantastiskt roligt. Det trodde vi inte. 

Varför har engagemanget varit större?

– Frågorna har varit tydligare. Nomineringsgrupperna har haft haft olika intressen vilket också fått att väljarnas intresse ökat, säger Ingrid Kåwe.

Arbetarepartiet Socialdemokraterna blev fortsatt största parti i stiftsfullmäktige följt av Centerpartiet, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Borgerligt alternativ och sedan Sverigedemokraterna.

En ny nomineringsgrupp tog sig in i stiftsfullmäktige och det var Öppen kyrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".