En lokförare under färd. Foto: Henrik Montgomery/TT.
500 lokförare och tågvärdar ska rekryteras de närmaste åren Foto: Henrik Montgomery/TT.

SJ nyanställer 500 lokförare och tågvärdar

Mellan 2017 och 2019 ska SJ rekrytera drygt 500 personer. Karlstad är en av 17 orter i landet där såväl lokförare som tågvärdar ska rekryteras.

SJ ska anställa över 200 lokförare de närmaste två åren. Enligt Arbetsförmedlingen har det varit en stigande brist på lokförare sedan 2014.

– Bristen har stigit i takt med en allmänt god utveckling på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Bakgrunden är SJ:s besked att den statliga tågjätten behöver rekrytera hundratals nya lokförare och tågvärdar kommande år. Fram till 2019 räknar tågoperatören med att anställa totalt omkring 225 nya lokförare och 300 tågvärdar. Därefter väntas rekryteringsbehovet ligga på ytterligare 100 personer per år, enligt SJ.

– Vi behöver nya medarbetare i hela Sverige och vi ser gärna en ökad mångfald bland sökande, när det gäller kön, ålder och etnicitet, säger Madeleine Raukas, chef för division Trafik och Service på SJ, i ett pressmeddelande.

Bristen på lokförare i landet är omvittnad. Den bottnar bland annat i att tågresandet ökar och i pensionsavgångar bland förarna. 

Här rekryterar SJ ny personal:

Stockholm, Göteborg, Linköping, Malmö, Karlstad, Västerås, Eskilstuna, Hallsberg, Sundsvall, Falun, Borlänge, Gävle, Luleå, Fagersta, Umeå, Östersund, Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".