Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge/TT
Arkivbild. Oslo tingsrätt. Foto: Heiko Junge/TT

Norsk polischef fick 21 års fängelse för smuggling

Vår korrespondent i Norge: En skandal för polisen
2:09 min

Den norska polischefens ansvarsområde var bekämpning av narkotika och gängkriminalitet. Nu har han dömts till 21 år fängelse i Oslo tingrett för medhjälp till smuggling av närmare 14 ton hasch.

Idag kom domen mot en norsk före detta hög polischef som stod åtalad för att under många år ha hjälpt en av landets största narkotikasmugglare. 

Mannen förnekar brott, trots det omfattande utredningsmaterialet.

– Det är bevisat bortom varje rimligt tvivel, säger domaren Kim Heger.

Polisens kumpan, som fått öknamnet haschbaronen, har erkänt att han under 20 år smugglat in stora mängder hasch till Norge, och att detta möjliggjorts genom att polischefen skickat kodade sms till honom.

Sveriges Radios korrespondent, Jens Möller, som följt fallet rapporterar att Jensens berättelse enligt domaren inte är trovärdig och att polischefen måste ha känt till narkotikasmugglingen och därmed åtminstone indirekt medverkat till att brotten inte upphörde. 

– Oavsett domen är det en skandal för polisen i Norge, antingen har en polis kunnat begå grova brott utan att bli upptäckt på många år eller så har polis och åklagare anklagat en kollega för väldigt allvarlig brottslighet utan att ha tillräckligt på fötterna, säger Jens Möller. 

Enligt åtalet handlar det om totalt nästan 14 ton hasch, och Jensen ska ha tagit emot minst drygt två miljoner kronor som ersättning för sin hjälp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".