Per Sidetun,  Värmlandstrafiks tågtrafikchef. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Per Sidetun, Värmlandstrafiks tågtrafikchef. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Nya tågtidtabellen

Fryksdalsbanans morgonpendlare slipper byte i Kil

Per Sidetun: Vi är nöjda med vissa förändringar
2:36 min

På fredag spikas den ny tågtidtabellen för Fryksdalsbanan. Det prelimära förslaget visar dock att missnöjda morgonpendlare ser ut att få som de vill - det blir inget byte i Kil.

– Vad vi fått till oss är att resenärerna på morrontåget tåget från Torsby till Kil inte behöver byta där om de ska till Karlstad. Det är dessutom tidigarelagt och ska inkomma till Karlstad strax före 07:30, säger Värmlandstrafik tågtrafikchef Per Sidetun till P4 Värmland.

Hur rimmar detta med pendlarnas önskemål?

– Det är helt enligt med pendlarnas önskemål. De vill inte byta och de vill komma till Karlstad så att de hinner till jobbet 08:00. Det är de synpunkterna vi fått och det ser ut att bli så.

Det innebär att morrontåget lämnar Torsby 05:40, passerar Sunne 06:19 och ankommer till Karlstad 07:22

Är det ytterligare förändringar som görs?

– Det är skoltågen, som blev flyttade, som nu flyttas tillbaka så att skoleleverna hinner i tid till skolan, säger Per Sidetun.

Det har också framfört synpunkter att eftermiddagstågen från Karlstad på eftermiddagen ska ligga lite närmare varandra i tid. Men där är det mer tveksamt.

– Det ser ut som att vi inte får igenom våra önskemål. Som det ser ut nu i förslaget från Trafikverket så är det avgångar 16:13 och sen 17:26. Det blir lite långt emelllan men vi får se när den definitiva tabellen kommer på fredag, säger Per Sidetun

Det var i början av sommaren som förslaget på ny tågtidtabell för 2018 lades fram. Katastrofalt - konstaterade intresseföreningen Värmlandspendlarna och pekade på kraftiga försämringar för de två viktigaste avgångstiderna - morgontåget och eftermiddagståget.

Det är alltså först på fredag som Trafikverket släpper den nya tidtabellen och de tider Värmlandstrafik tillkännagav idag är alltså preliminära.

Men Anders Johansson i intresseföreningen Värmlandspendlarna är inte nöjd.

 – Det är väldigt tråkigt att de försämrar en tidtabell som funkar bra idag och som fungerar jättebra när folk verkligen vill åka. Det här är inte alls bra, säger Anders Johansson.

Men ni har ju fått gehör för till exempel morgontåget?

– Ja, men samtidigt förstår jag inte varför de överhuvudtaget övervägde en försämring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".