Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Personbil med Forshaga kommuns logga. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Snart kan de tjänsteresor som Forshaga kommuns anställda gör klimatkompenseras. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Forshaga vill klimatkompensera tjänsteresor

Per Lawén (S): "Vill inte skjuva över kostnader på nästa generation"
4:10 min

Forshaga kommun vill börja klimatkompensera de anställdas tjänsteresor. Därmed blir Forshaga den andra kommunen i länet att börja klimatkompensera, förutsatt att kommunstyrelsen säger ja.

– Det ska bli riktigt roligt att göra detta. Ett av våra hållbarhetsmål i kommunen är att inte skjuva över några kostnader på nästa generation, och då är ett sätt att klimatkompensera de resor vi gör, säger kommunalrådet Per Lawén (S).

Även om klimatkompensation av resor länge har varit ett växande fenomen, så är det än så länge bara en minoritet av landets kommuner som klimatkompenserar.

P4 Värmland har kollat med kommunerna i Värmlands län, och här är det hittills bara Karlstad som har ett system för klimatkompensation.

Det gäller tjänsteresor med flyg och bil, och Karlstad har varit igång med det sedan 2009. Under förra året betalade kommunen in 650 000 kronor till ett särskilt klimatkonto, där pengarna används till projekt i kommunen som ska minska klimatpåverkan.

Nu ser Forshaga ut att det bli länets andra kommun som klimatkompenserar tjänsteresor. Under tisdagen tar kommunstyrelsen ställning till förslaget, som redan har godkänts enhälligt av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Tanken är att i år avsätta 50 öre per kilo utsläppt koldioxid vid resor med flyg eller bil, vilket uppges innebära cirka 120 000 kronor på ett helår. Och sedan öka på summan successivt de närmaste åren.

Forshaga har ett mål att vara klimatneutrala till år 2030. Dit är resan lång, konstaterar Per Lawén.

– Det är naturligtvis en lång bit. Alla vet att vi inte helt kan ta bort alla resor som görs, men däremot kan vi tänka lite bättre. Vi kan cykla, vi har en del elcyklar i kommunen, så det går och då gäller det att få in tänket hos våra anställda: "Behöver jag verkligen göra den här resan, kan jag tänka på ett annorlunda sätt?", säger Per Lawén, som också nämner att Forshaga kommun planerar att fördubbla sin elbilsflotta från sex till tolv elbilar.

Bland de övriga kommunerna i länet har även Torsby planer på att börja klimatkompensera om några år. Kommunen har antagit ett miljömålsprogram, där ett mål är att från år 2020 avsätta pengar i samband med tjänsteresor till ett internt klimatkonto.

Interna klimatkonton är det vanliga överhuvudtaget bland kommuner i landet som klimatkompenserar, eftersom det är osäkert om det skulle vara tillåtet enligt kommunallagen att betala ut pengar externt till någon annan organisation för klimatprojekt utanför kommungränsen.

Och det är alltså även ett internt konto Forshaga planerar för. Pengarna ska användas till klimatförbättrande åtgärder, i tjänstemannaförslaget nämns till exempel effektivare belysning, klimatsmart mat, klimatföreläsningar och lånecyklar för elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".