Karin Thyselius. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Karin Thyselius, jourhemsansvarig på Karlstads kommun. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Brist på jourhem till utsatta barn

Karin Thyselius, jourhemsansvarig: "Vi behöver fler jourfamiljer"
1:15 min

Det är brist på jourhem i Karlstad, det vill säga hem där kommunen kan placera barn eller ungdomar under en begränsad tid när de inte kan bo kvar hemma.

Under 2016 så placerade Karlstads kommun omkring 75 barn och ungdomar i jourhem. Anledningarna till att barnen inte kan bo kvar hemma är många. Kan hända är deras föräldrar missbrukare, eller så är det stökigt hemma av andra skäl, berättar Karin Thyselius, som är jourhemsansvarig i Karlstad.

Idag har kommunen kontrakt med sex jourhemsfamiljer, men behöver fler för att kunna möta behovet från barn och unga som snabbt behöver ett nytt tillfälligt hem.

– Vi behöver ha ett antal familjer som vi kan ringa till i den akuta situationen, som vi vet är beredda att ta emot barnen. Och undertiden, under max fyra månader, så gör vi en utredning för att se om barnet kan flytta hem igen, säger Karin Thyselius.

– Vi kanske behöver engagera ett nätverk som gör att barnet kan flytta hem, eller så behöver vi leta efter ett stadigvarande familjehem.

Den som ställer upp som jourhem får inte ha egna småbarn och en vuxen ska vara hemma på heltid.

– Vi tycker att det är bra att ha egna jourhem, för vi ska ju serva Karlstads kommuns invånare med hem om de behöver det. Och då ska ju barnen kunna gå kvar i sina skolor eller förskolor så att de inte behöver bryta upp från allting när de måste flytta ifrån sina biologiska föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".