Besked idag: Ja till Magnusson-staty

5:16 min

Tjänstemännen sa ja förra veckan. Idag var det politikerna i Kultur- och fritidsnämnden att göra tummen upp. Sandgrundparken får en staty av Sven-Erik Magnusson.

Det finns ett stort intresse hos allmänheten att få till en staty, konstaterades i tjänstemännens utredning som presenterades förra veckan. Flera medborgare i kommunen har hört av sig och uttryckt en sådan önskan, och ett e-förslag om en staty har fått 115 underskrifter.

Enligt tjänstemännens utredning bör en representant för Sven-Erik Magnussons familj sitta med i den jury som kan bli aktuell för att föreslå vilken konstnär som kan få uppdraget. Eftersom det blir en minnesplats föreslås också att det ska finnas sittmöjligheter vid skulpturen.

Politikerna i kultur- och fritidsnämnden var helt eniga i det beslut som fattades idag.

– Han var en väldigt folkkär artist och det är klart att vi vill visa att vi uppskattar honom, säger Johanna Larsson (M), 

Och kommunens konstsekreterare Ingela Wessmark, som har berett ärendet, märker att det finns ett stort engagemang och intresse från allmänheten för att få en staty över Sven-Erik Magnusson.

– Det är många som stöttat förslaget och nämnt att de vill ha statyn i Sandgrundsparken. Vi har också fått telefonsamtal och i sociala medier.

Var på området är det tänkt att en staty skulle kunna stå?

– Det är sådant vi ska titta på nu. Den ska stå i parken, men var är oklart, säger Ingela Wessmark.

När en staty kan komma att resas i Sandgrundsparken är fortfarande oklart. Detsamma gäller prislappen.

– Vi får titta på vad som kan komma att ingår för det styr ju kostnaderna, säger Ingela Wessmark.

Men vi pratar om miljonbelopp?

– Det kan nog vara ganska troligt.

Sven-Erik Magnusson avled i våras, 74 år gammal.