Patrik Jarnstam
Patrik Jarnstam driver "Snorsportspodden" Foto: Robert Ojala/Sveriges radio

Snorsportspodden tar upp tabubelagt ämne

Patrik Jarnstam: "Det är gammalt tänk"
2:52 min

Trialetenen och ultralöparen Patrik Jarnstam från Karlstad tyckte det var dags för ett tabubelagt men viktigt ämne i hans "Snorsportspodden". Vi pratar om mens.

Det var i somras efter en Iron Mantävling som Patrik Jarnstam blev uppmärksammad på mensens betydelse för hans kvinnliga medtävlare.

– Sedan dess har jag försökt få till en diskussion om det, men sedan dess har jag försökt få till en diskussion om det, men upplevt att ingen vill fronta det, säger han.

De flesta tycker att det är viktigt att han lyfter ämnet i sin podcast "Snorsportspodden", men tycker inte att de har tillräckligt med kunskap för att vara med och prata. Men en av de som valt att medverka är före detta landslagslängdåkaren Maria Rydqvist.

– Hon tycker att det är bra att det kommer upp, och att det är viktigast i de yngre åldrarna. De flesta som är äldre har bildat sig en uppfattning om hur de ska lägga upp planeringen.

Riskerar inte det här att spä på bilden av att tjejer inte är lika bra på idrott som killar?

– Nej, för det är de ju faktiskt. Vi tar upp exemplet Brita Johansson Norgren, det är bara att kolla på Vasaloppet, hon kom bra högt upp bland både män och kvinnor. Vi tittar för mycket på vad begränsningen är, och inte var möjligheten är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".