En jägare går på en vinterväg. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
– Formuleringen i brevet har missuppfattats, säger Maria Falkevik. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

Missuppfattning om vargjakten i norra Värmland

Maria Falkevik: "Ett missförstånd"
0:43 min

I ett brev från länsstyrelsen beskrivs norra Värmland som en så kallad spridningszon för vargen mot dalagränsen. Det har tolkats som att licensjakten på varg i området kommer att begränsas. Men det hela rör sig enligt Maria Falkevik på länsstyrelsen om ett missförstånd.

I ett brev från länsstyrelsen till Aspbergets viltvårdsområde beskrivs norra Värmland som en så kallad spridningszon för vargen mot dalagränsen. Det har tolkats som att licensjakten på varg i området kommer att begränsas.

Men enligt Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland, rör det hela sig om ett missförstånd.

– Det handlar inte om att man inte kommer att bedriva jakt i Nordvärmland utan om vart vi ska lägga jakttrycket nu när vi ska fatta beslut. Tanken är att få en jämnare fördelning av vargpopulationen för att det inte ska bli områden där det är som tätast och att det ska finnas en möjlighet att flytta runt jakttrycket, säger Maria Falkevik.

Hon menar att uttrycket "spridningsområde" endast är en term man använder och att det man kommer ta beslut om jakt på samma grund som tidigare år.

– Formuleringen i brevet har missuppfattats och ingenting har förändrats i hur vi tänker från de senaste åren. Det här är bara något som slagit lite slint och rört upp känslor lite i onödan kan jag tycka, säger Maria Falkevik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".