En man håller i en mobiltelefon där man ser många appar. Foto: Sveriges Radio.
Foto: Sveriges Radio.

App, app - läs avtalen först!

Simone Fischer Hübner: Man tillåter många rättigheter
0:57 min

En ny undersökning visar att bara var tredje svensk läser igenom användarvillkor innan de godkänner säkerhetsavtal på sin telefon.

Endast var tredje svensk läser igenom användarvillkoren innan de godkänner säkerhetsavtalet, när de laddar ner appar till sin smartphone. Av dem är det dessutom bara sju procent som alltid går igenom villkoren. Det visar en ny undersökning från Visma genomförd av Sifo.

När man godkänner villkoren tillåts app-företagen att ta del av en rad funktioner i din telefon. 

– Man tillåter ganska många rättigheter. Till exempel att en app-leverantör kan använda mobilens kamera och mikrofon. Det gäller inte bara när man använder appen, säger Simone Fischer Hübner, professor inom datasäkerhet vid Karlstads universitet.

Hon hänvisar också till forskning som visar att det finns app-leverantörer till exempel använder mikrofonen för att avlyssna kunder när de inte använder appen.

Man måste helt enkelt gå igenom avtalet för att veta vad man godkänner?

– Ja, för Google och Apple kan inte kontrollera om alla appar innehåller, spyware (skadliga program). Det går inte att kontrollera det automatiskt. Det finns alltid en risk för den personliga integriteten, säger Simone Fischer Hübner.

Tipslista: Fem tips på saker du bör granska kring en app innan du godkänner säkerhetsavtalet

  1. Läs de recensioner av appen som andra användare har skrivit. De brukar finnas där appen laddas ner.
  2. Kontrollera att appen har laddats ner av andra. Om många redan har använt appen så är sannolikheten högre att appen är säker och håller hög kvalitet.
  3. Kontrollera att leverantören inte förbehåller sig rätten att lämna ut dina kontaktuppgifter till tredje part.
  4. Om du laddar ner appen för en gratis testperiod, undersök noga vad som gäller när den går ut. Måste avtalet sägas upp manuellt för att du ska slippa vara bunden att fortsätta?
  5. Var kritisk mot vilka rättigheter som appen begär tillgång till på din telefon. En app vars uppgift är att hålla dig uppdaterad på vädret ska exempelvis inte behöva ha tillgång till dina foton eller din telefonbok.

(Källa: Visma)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".