mamma och barn bakifrån
En mamma kräver kommunen på skadestånd för att hennes barn blev sexuellt trakasserad på förskolan Foto: privat

Mamma möter Karlstads kommun i rätten: "Vill ha upprättelse"

Mamman: "Det här ska inte hända på en förskola"
1:38 min

Idag startar rättegången mellan Karlstads kommun och den mamma som stämt kommunen på grund av att hennes barn blev sexuellt trakasserad på sin förskola.

Det var ett annat barn som utsatte treåringen för sexuella övergrepp under ett års tid.  Enligt ett beslut i Skolinspektionen 2014 har kommunen brustit i sitt tillsynsansvar och mamman har begärt ett skadestånd på 300 000 kronor för det psykiska lidande hennes barn utsatts för. Men kommunen har sagt nej till en förlikning utanför rättsalen.

- Det är inte en pengafråga, det är en principiellt viktig fråga som inte är prövad tidigare. Vi vill ha en rättslig bedömning för var gränsen för våra skyldigheter går, säger Karlstads kommuns skoldirektör Maria Kjällström.

Enligt mammans advokat Stefan Liljebäck kan fallet bli prejudicerande:

- Jag kan mycket väl kunna tänka mig att det har ett prejudikatsintresse och kanske i slutänden hamnar i Högsta domstolen.

Mamman har nu drivit sina skadeståndsanspråk mot kommunen i flera år.

- De ska ge oss upprättelse för det här. Det är inte bara för mitt barns skull, det är för alla barns rätt till en trygg förskola.

Rättegången ska pågå i två dagar.

- Det känns nervöst, men på samma gång skönt att nu kanske det äntligen kan bli något slags avslut, säger mamman som vill vara anonym av hänsyn till det utsatta barnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".