Vargvalpar i Tiveden
1 av 2
Varghonan kommer ursprungligen från den finsk-ryska populationen och det innebär att den svenska vargstammen har fått ett nytt tillskott av DNA. Foto: Länsstyrelsen
Vargvalpar i Tiveden
2 av 2
Varghonan kommer ursprungligen från den finsk-ryska populationen och det innebär att den svenska vargstammen har fått ett nytt tillskott av DNA. Foto: Länsstyrelsen

Här fångas vargvalparna på bild i Tiveden

Länsstyrelsen: Viktigt för att stammen inte ska bli inavlad
2:24 min

Länsstyrelsen i Örebro bekräftar nu att en så kallad genetiskt viktig varghona i Tiveden har fått valpar.

– På en viltkamera har vi fått bilder på vad vi tror är fyra valpar, säger Susanna Gustavsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

Det är via DNA-tester som Länsstyrelsen fått varghonans kull med valpar bekräftad.

Varghonan kommer ursprungligen från den finsk-ryska populationen och det innebär att den svenska vargstammen har fått ett nytt tillskott av DNA.

– Honan i Tiveden har finsk-ryska gener och blev nedflyttad till Tiveden 2013, hon bär på väldigt viktiga gener, eftersom den svenska vargpopulationen är inavlad, säger Susanna Gustavsson. 

Honan har fått valpar tidigare, men de tror man inte har överlevt. 

– Några har skjutits på skyddsjakt, och några har blivit dödade i trafik. Nu hoppas vi att de här nya valparna får finnas kvar och föröka sig så att deras viktiga gener sprids. 

Vargfrågan är infekterad med både röster för och emot vargpopulationen i Sverige – men Susanna menar att genetiken och storleken på stammarna är två olika frågor.

– Det här är uttalat från politiken att det är viktigt att få in nya gener, och det behövs för en livskraftig population, säger hon och fortsätter:

– Sen vilken storlek stammen ska ha är en annan sak. Men det här är viktigt för att den inte ska bli för inavlad. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".