Kvinna med barnvagn på skogsväg. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Karolina Hjelmqvist Mattson i Friluftsfrämjandet på Hammarö. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio

Skogsmulle lockar fortfarande yngre

Karolina Hjelmqvist Mattsson: "Måste bli bättre på att rekrytera"
3:47 min

Friluftsfrämjandet populära figur Skogsmulle fyller 60 år.

Mulle brukar dyka upp i skogen på Friluftsfrämjandets träffar för barn. Han värnar om djur och natur och jobbar för att föra det intresset vidare till barn. Trots att konkurrensen med skärmar och idrottsaktiviteter blir allt tuffare så tror Karolina Hjelmqvist Mattson i Frilfutsfrämjandet på Hammarö att Mulle kommer att leva vidare. Hon har varit Mulleledare i tio år.

– Mulle riktar ju sig till 5-6-åringar och där är intresset otroligt stort bland föräldrarna att få med barnen, och barnen tycker det är jätteroligt. Sedan märker vi att intresset för Friluftsfrämjandet sjunker med åldern.

Enligt Karolina Hjelmqvist Mattson upplever Friluftsfrämjandet en topp med barn i ålder för Skogsmulle, men sedan verkar det som om andra saker lockar. 

– Kanske framför allt hos föräldrarna med sporter och att engagera sig där istället. Det kanske smäller högre att vara innebandyledare än skogsmullefröken hos en del.

Karolina Hjelmqvist Mattson tror att de behöver bli bättre på att rekrytera föräldrar och ledare, så som idrottsorganisationerna, till exempel med aktiviteter som lockar hela familjen.

– Det är också ett sätt att behålla ledarna högre upp i åldrarna.

Hon tycker att man som förälder ska ge sig ut i naturen och prata om hur man tar hand om den med sina barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".