Cecilia Ericzon, huvudskyddsombud och biträdande kommunombud för Lärarnas riksförbund i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Cecilia Ericzon, huvudskyddsombud och biträdande kommunombud för Lärarnas riksförbund i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Lärarna vinnare i löneracet enligt ny rapport

3:05 min

Lärare, sjuksköterskor och socialsekreterare hör till yrkesgrupperna som har ökat sina löner mest de senaste åren, visar en ny rapport som LO presenterar idag.

Cecilia Ericzon, som är lärare på Skattkärrsskolan och huvudskyddsombud och biträdande kommunombud för Lärarnas riksförbund i Karlstad, gläds förstås åt lärarnas stigande löner.

– Det är självklart väldigt positivt, för det är vad vi har jobbat för i många år. Vi har legat efter. Och historiskt sett har löneutvecklingen varit dålig i många år, så det är skönt att det har vänt, säger hon.

Det är LO som i rapporten har sammanställt lönestatistik från SCB. Bland annat framgår att löneklyftan mellan män och kvinnor, sett till samtliga yrken, har minskat något. Kvinnornas genomsnittliga månadslön har på två år ökat med 1 500 kronor och männens med drygt 1 200 kronor.

Men ändå har männen i snitt 4 500 kronor mer i månaden. I procent räknat är den genomsnittliga kvinnolönen cirka 87 procent av manslönen.

Enligt rapporten är det kvinnodominerade tjänstemannagrupper i offentlig sektor som har ökat lönen mest. Sjuksköterskor har på två år ökat med sju procent, socialsekreterare med åtta och grundskollärare med nio procent.

Bland lärarna har förstås satsningar på förstelärare och lärarlönelyft spelat roll, konstaterar Cecilia Ericzon.

– Det man får tänka på är att lojala lärare som har jobbat på samma ställe hela tiden har inte åkt med i löneökningen. Och lärarlönelyftet räckte inte till alla som uppfyllde kriterierna, så det finns en grupp som känner sig lite åsidosatta, trots att kollektivet har åkt upp. Men vi hoppas att kommunerna tar ansvar och utjämnar skillnaderna.

Nu när lärarlönerna har ökat så pass mycket de två senaste åren, blir det svårt att fortsätta hålla den takten?

– Nej, den kommer att vara nödvändig, för vi ser bara början på lärarbristen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista