Shkar Hashmi. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Shkar Hashmi, ingenjörsstudent på Karlstads universitet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kurder i Karlstad planerar firande ikväll

"Det är nåt vi har drömt om i 100 år"
8:00 min

Idag röstar Iraks kurder för självständighet. Och det är inte bara irakier som får rösta, utan också kurder i förskingringen, varav många bor i Värmland.

- Det här är ju nåt vi har väntat på i 100 år ungefär, så det är väldigt stort, och det blir mycket festligheter ikväll.

Det säger ingenjörsstudenten Shkar Hashmi, som kom till Sverige från irakiska Kurdistan som fyraåring. Eftersom han inte har något irakiskt pass får han inte rösta. Det får däremot apotekaren Saleh Palani, som är engagerad i flera kurdiska föreningar. Att rösta har varit komplicerat, men många svenskkurder har lagt många timmar på att e-rösta över en hemsida:

- Jag har med stolthet röstat ja, eftersom det är något vi drömt om och vi kurder måste ta tillfället att rösta för ett självständigt land, anser Saleh Palani.

Kurdistan är idag utspritt på fyra länder: Iran, Irak, Turkiet och Syrien. Efter att USA gick in i Irak och avsatte Saddam Hussein har kurderna i norra Irak haft självstyre, och det är där man nu ska rösta om att gå ett steg längre och bli en nation.

Varför räcker det inte med ett självstyre anser ni?

- Kurdistan har haft svåra ekonomiska problem, de fick ingen hjälp när Isis attackerade och nu har de sagt att det är enda vägen att gå, på grund av historien måste vi säkra vår framtid. Vi får ju inte ens köpa vapen direkt, till exempel från Sverige, säger Schkar Hashmi.

Inför kvällen har han nu tillsammans med vänner snabbt satt ihop ett firande på ett café på Rud i Karlstad. Liksom Saleh Palani är han övertygad om en ja-seger.

- Redan nu är alla så taggade, alla har på musik och TV-n på. Min pappa har inte sovit på hela natten. Blir det ett ja kommer det höras i lokalen!

Samtidigt finns det en oro i regionen för vad en ja-seger kan leda till eftersom grannländerna Iran och Turkiet har protesterat skarpt mot folkomröstningen.

- Vi kurder har alltid varit oroliga, men just idag får vi glömma alla bekymmer och bara vara glada, tycker Shkar Hashmi.

Om den här omröstningen skulle leda till ett självständigt Kurdistan - kommer ni flytta dit?

- Jag vill det så klart i framtiden, men först måste jag fokusera på min utbildning, och sen får vi se efter omröstningen om det blir verklighet av hoten eller om det är säkert att åka hem.

- Jag har jobb här, men självklart finns en vilja att nån gång återvända till sitt hemland, säger Saleh Palani.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".