Emmanuel Rise och Carina Brandow vid köksbordet. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Carina Brandow och Emmanuel Rise. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

Vägen till barnen måste gå via Burma

"Risken är att Emmanuel blir kvar här i Sverige"
7:31 min

Det blev inte som tvåbarnspappan Emmanuel Rise hoppades. Ett nekat prövningstillstånd har gjort honom papperslös. Nu kämpar han för att kunna lämna Sverige. Det är den enda vägen tillbaka till barnen i Karlstad.

I våras hoppades Emmanuel Rise att han skulle få stanna här i Sverige hos sin familj och leva ett vanligt liv. Arbeta, uppfostra barnen - leva, som han gjort här i Värmland och Sverige i fem år redan. Men det är inte längre ett alternativ. Nu måste han lämna landet, för att kunna komma tillbaka igen. Frågan är bara hur?

Emmanuel saknar pass och andra id-handlingar. Passet han reste hit på har Migrationsverket klassat som manipulerat och därför beslagtagit. Att få nya handlingar har visat sig väldigt svårt. Emmanuel får alltså inte stanna i Sverige för att han saknar giltiga id-handlingar. Och han kan inte lämna landet, av samma orsak.

Emmanuel och hans fru Carina Brandow hoppas ändå att de på något sätt ska hitta ut ur den till synes låsta situationen. Sedan utvisningsbeslutet vunnit laga kraft i somras så lever Emmanuel som papperslös i Sverige utan möjlighet att arbeta. Och det är inte så han vill leva med familjen här i Sverige. Han vill jobba och vara en del av samhället.

– Om det inte går att få fram några id-handlingar så är ju risken att Emmanuel blir kvar här i Sverige, men utan uppehållstillstånd. Och det vill ju inte du, säger Carina Brandow och vänder sig mot sin man.

– Nej, svarar Emmanuel. Jag kan inte återvända till Burma och jag kan inte jobba här. Utan papper är jag inte en riktig människa i Sverige.

– Dag efter dag tänker man bara, vad ska jag göra i morgon? Laga mat, städa? Jag är helt frisk, så det känns som slöseri, som att slösa bort tiden, säger han.

Emmanuel och Carina har fortsatt att arbeta hårt för att på något sätt få fram godkända id-handlingar. Men inte längre för att Emmanuel ska få stanna i Sverige, utan för att han ska kunna resa tillbaka till Burma och därifrån ansöka om uppehållstillstånd på nytt.

Migrationsverket har redan beslutat att Emmanuel inte kommer att få inreseförbud till Sverige efter att han lämnat landet utan han skulle kunna resa tillbaka hit på ett turistvisum, bara han lyckas få fram godkända id-handlingar i Burma. Och familjen skulle kunna åka till honom och hälsa på också. Det är vad Emmanuel och Carina hoppas på. Men det är inte säkert att det kommer att gå att ordna så lätt.

För 20 år sedan lämnade Emmanuel Rise Burma illegalt för att arbeta för demokratirörelsen i exil i Thailand. När han nu återvänder två decennier senare riskerar han fängelsestraff. Straffet kan han ta, säger han. Men han är rädd att han ska råka illa ut i fängelset för att han saknar id-handlingar. Och han berättar att han har kontaktat gamla vänner och tidigare kollegor i Burma för att de ska hålla koll på vad som händer med honom om han fängslas när han återvänder.

– Det spelar inte så stor roll om jag hamnar i fängelse. Men jag vill inte att de ska missköta mig. Har man inte alla papper som krävs, då kan man bara försvinna, och det vill jag inte ska hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".