Jan-Olov Ragnarsson. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Jan-Olov Ragnarsson är kommunchef i Kil och han välkomnar utredningen. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

Muthärvan i Kil - nu förhörs kommunchefen

"Det är bra att man tar anmälan på allvar"
1:10 min

Tio månader efter att Kils kommun anmälde en medarbetare för mystiska affärer och mutor tar nu Riksenheten mot korruption tag i ärendet. På fredag förhörs kommunchefen i Kil.

Trots att det gått tio månader sedan Kils kommun polisanmälde en före detta medarbetare sedan denne enligt anmälan köpt in bland annat tösalt och våtservetter till överpris så har polisen inte slutfört utredningen.

Jan-Olov Ragnarsson är kommunchef i Kil och han välkomnar en fortsatt utredning. 

– Det är bra att man nu tar upp frågan och faktiskt utreder den och tar vår anmälan på allvar, säger han.

Enligt anmälan misstänks medarbetaren ha gjort affärer till ett värde av nästan 1,5 miljon kronor med ett företag som kommunen inte hade avtal med. Medarbetaren misstänks också ha tagit emot mutor. Nu har åtgärder vidtagits för att något liknande inte ska kunna hända igen. 

– Det finns en så kallad varningslista och så fort det kommer in en faktura i vårt system så varnar systemet för att det här är ett tveksamt bolag att göra affärer med. Då går det direkt en signal till vår ekonomichef som omedelbart stoppar den här affären och sen tar man upp frågan med aktuell chef beroende på vilket område fakturan har kommit in i, berättar Jan-Olov Ragnarsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".